Crna kronika
DROGA U ZATVORU

Zatvoreniku dali metadon, drugi dan je preminuo
Objavljeno 28. svibnja, 2024.
Ovisnici o drogama čine jednu od tretmanski i sigurnosno najzahtjevnijih skupina zatvorenika
Protiv dva muškarca, u dobi od 44 i 38 godina, pokrenuta je istraga zbog sumnje da su počinili kazneno djelo omogućavanja droga u zatvoru. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku sumnja da su 44-godišnjak i 38-godišnjak 28. prosinca 2023. u Dubrovniku kao zatvorenici u jednoj od prostorija za smještaj zatvorenika dali 22-godišnjem istražnom zatvoreniku supstitucijsku terapiju koja sadržava metadon, koju je uzimao jedan od okrivljenika i koju je neovlašteno držao kod sebe. Odvjetništvo sumnja da ju je istražni zatvorenik uzimao na nagovor dvaju okrivljenika, zbog čega je preminuo sljedećeg dana.

Jedan okrivljenik je uhićen, te je sudac istrage Županijskog suda u Dubrovniku prihvatio prijedlog Državnog odvjetništva i protiv tog okrivljenika odredio istražni zatvor, a drugi se okrivljenik već nalazi u zatvoru na izdržavanju prethodno izrečene kazne.

Prema podatcima iz Izvješća o stanju i radu kaznionica, zatvora, odgojnih zavoda i centara za 2022. godine, ovisnici o drogama čine jednu od tretmanski i sigurnosno najzahtjevnijih skupina zatvorenika. Ovisnost o drogama je u pravilu izravno ili neizravno povezana s činjenjem kaznenih djela, a stopa recidivizma u toj skupini viša je nego u općoj zatvoreničkoj populaciji, navodi se u tom izvješću. Također, zatvorenici ovisnici o drogama skloniji su rizičnom ponašanju u zatvoru (samoozljeđivanje, pokušaji suicida, konflikti s drugim zatvorenicima, pokušaji unosa droge i slično). Kod njih je i njih veća učestalost zdravstvenih problema, odnosno pojedini imaju hepatitis, HIV...

Tijekom 2022. godine u zatvorskom sustavu boravila je ukupno 1421 osoba lišena slobode s problemom ovisnosti o drogama, što čini 11,08 posto ukupne populacije zatvorenika u toj godini. Na dan 31. prosinca 2022. godine u zatvorskom su sustavu bile 644 osobe lišene slobode s problemom ovisnosti o drogama. "Kada govorimo samo o zatvorenicima (osobama koje su se nalazile na izdržavanju kazne zatvora), tijekom godine ovisnika o drogama bilo je 848, te su u ovoj potkategoriji osoba lišenih slobode činili udio od 16,40 posto. Od ukupno 2492 zatvorenika na 31. prosinca 2022. ovisnika o drogama bilo je 429, odnosno 17,22 posto. Od 541 ovisnika o drogama koji su te godine zaprimljeni na izdržavanje kazne zatvora, maloljetničkog zatvora ili odgojne mjere slanja u odgojni zavod (sve pravomoćno osuđene osobe) 145 osoba, odnosno njih 26,80 posto, prvi je put na izdržavanju kazne, odnosno mjere. Sigurnosnu mjeru obveznog liječenja od ovisnosti o drogama imalo je izrečeno 27,54 posto ovisnika o drogama primljenih na izdržavanje kazne zatvora u 2022. godini", navodi se u izvješću.

Sandra Lacić
1421

osoba lišena slobode s problemima ovisnosti o drogama boravila je u zatvorskom sustavu 2022.

OBAVLJENA 7702 TESTIRANJA U ZATVORIMA
Tijekom 2022. godine u hrvatskim zatvorima, kaznionicama, odgojnim zavodima i centrima na alkohol, droge i lijekove obavljena su 7702 testiranja osoba lišenih slobode. Od ukupnog broja testiranih osoba 321 bila je pozitivna na alkohol, drogu ili druge psihotropne tvari i lijekove koji utječu na psihofizičke sposobnosti, od čega je 66 osoba lišenih slobode bilo pozitivno na alkohol, 255 na drogu, psihotropne tvari i drugo. Slučajevi pozitivnih rezultata na testu vezani su većim dijelom uz prijam zatvorenika po određivanju istražnog zatvora.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike