Kultura
KONCERT "TAMBURO MILJENICE"

Koncert Golden Strings Orchestra u Arheološkom muzeju
Objavljeno 28. svibnja, 2024.
U utorak, 28. svibnja, u 20 sati u Arheološkom muzeju u Osijeku Golden Strings Orchestra održat će svoj tradicionalni godišnji koncert "Tamburo miljenice". Tim koncertom mladi virtuozi na tamburama žele publici podariti iznimnu umjetničku tamburašku večer, ali i dodatno promovirati tamburu i tamburaški orkestar kao značajan glazbeni i umjetnički ansambl. Programski će se na koncertu čuti glazba napisana isključivo za tambure, ali i transkripcije klasične glazbe.

Na koncertu će se održati i praizvedba skladbe "Zlatne rukavice za samicu i tamburaški orkestar" skladatelja Jurice Hrenića. Inspirana je folklornom temom iz Slavonije, a mladi ju je skladatelj napisao za ovaj koncert.

Golden Strings Orchestra tamburaški je orkestar koji je rad počeo u studenom 2017. Ansambl trenutno ima 16 članova, vrhunskih instrumentalista na tamburi. Program rada ansambla temelji se na klasičnoj tamburaškoj literaturi, kao i na brojnim transkripcijama i obradama kompozicija različitih autora svih stilskih razdoblja, čime se želi predstaviti umjetnička tamburaška literatura, ali i prezentirati klasična umjetnička literatura na tamburi. Ansambl karakterizira posebna zvukovna boja koja se ostvaruje preciznim muziciranjem i posebnim umjetničkim pristupom u stvaranju vlastitoga umjetničkoga izričaja. Ansambl je do sada sudjelovao na nekoliko međunarodnih natjecanja, na kojima je osvojio visoke i prestižne nagrade.

U ožujku ove godine Golden Strings Orchestra sudjelovao je na Young Bohemina Festivalu u Pragu, gdje je osvojio zlatnu plaketu, a njihov je dirigent primio posebnu nagradu za najboljeg dirigenta natjecanja.

Tijekom djelovanja ansambl je održao mnogo koncerata, pri čemu valja istaknuti koncerte u Rovinju, Samoboru, Novom Sadu, Subotici, Đakovu, Valpovu, Osijeku, Novskoj, Vukovaru i Županji. Voditelj ansambla je mag. mus. Marko Sesar, viši umjetnički suradnik na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. T.K.
Možda ste propustili...

MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI U OSIJEKU

Prijave za Ljetni atelje u tijeku

27. SUSRETI HRVATSKIH KNJIŽEVNIH KRITIČARA

Bagiću i Senkoviću nagrade Julija Benešića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana