Sport
TRNOVIT PUT DO OLIMPIJSKIH IGARA

Braći Lončarić Pariz više nitko ne može uzeti
Objavljeno 27. svibnja, 2024.
Nije se lako plasirati na Olimpijske igre. Znaju to dobro osječki blizanci, Anton i Patrilk Lončarić. U Pariz će putovati tek u drugoj polovini srpnja, a njihov put do XXXIII. Olimpijskih igara bio je itekako trnovit.

Prošle godine u dramatičnom finišu utrke B finala na Svjetskom prvenstvu u Beogradu osigurali su olimpijsku vizu u dvojcu bez kormilara, koju će u Parizu iskoristiti braća Sinković, a oni će olimpijske borbe voditi u dvojcu na pariće. Naime, nakon što su proslavili osvajanje olimpijske kvote, protiv svoje volje preseljeni su u novu disciplinu, dvojac na pariće, u kojoj su dotad veslali Valent i Martin Sinković. Zagrebačka su braća procijenila kako će im u Parizu biti lakše osvojiti zlato u "dvojcu bez", pa su se odlučila prebaciti u tu disciplinu. Lončariće se nije puno pitalo, u hrvatskom veslanju na želje Sinkovića gleda se s odobravanjem, pa su Osječani zbog mira u kući morali to mirno prihvatiti i nastaviti u dvojcu na pariće. I nije to sve, iako su izborili olimpijsku vizu, morali su je još potvrditi kod kuće. Pravila u veslanju malo su drukčija nego u pojedinačnim sportovima, pa veslačice i veslači (naravno, ne svi, neki su neupitni) osiguravaju olimpijsku kvotu za državu, ne za sebe. Kod Osječana je bila i specifična situacija zbog selidbe u novu disciplinu, pa su izazivači bili neizbježni. Lončarići su prvo na Croatia Openu iz utrke za Pariz izbacili Šaina i Šuka, ali ostali su Boris Cesarec (Trešnjevka) i Goran Mahmutović (Mornar), koji su u toj utrci ostali unutar pravila od pet sekundi. Tad su za Lončarićima zaostali 4.7 sekundi i izborili još jednu prigodu da im eventualno uzmu mjesto za put u Pariz. No krajem prošlog tjedna Lončarići su i taj uteg skinuli s leđa. Ostavili su na zagrebačkom jezeru Jarun Cesareca i Mahmutovića daleko iza sebe i više im nitko ne može uzeti olimpijsku kvotu koju su sami izborili.

- Bili smo svjesni da je to naše, vjerovali smo u sebe, ali, opet, nikad ne znaš što se može dogoditi. Jedna je utrka, moguć je loš zaveslaj, moguće je iznenađenje, ipak je to dvojac na pariće, disciplina u koju smo upali igrom slučaja. Srećom, za nas je dobro završilo, dižemo se u formi, bili smo daleko bolji i uvjerljiviji od Borisa i Gorana nego na Croatia Openu - kazao je Patrik Lončarić.

Priznaje da je početak ove sezone na vodi bio itekako stresan, ali on i brat Anton sad se mogu potpuno usredotočiti na ono što će pokazati na najvećoj sceni na kojoj su dosada nastupili. Onoj olimpijskoj.

- Travanj i svibanj stvarno su bili naporni, domaće regate, svjetski kupovi, Europsko prvenstvo. Onda još i ova kvalifikacijska utrka. Sve se to nekako razvuklo, mogao je Savez te kvalifikacije drukčije organizirati, ova posljednja utrka malo je poremetila naš ritam i plan priprema, ali morali smo to prihvatiti.

Nama se čini da do odlaska u Pariz ima još dosta vremena, ali Lončarićima su dva mjeseca premalo za sve što planiraju odraditi.

- Čeka nas Svjetski kup u Poznanu, pa tri tjedna priprema na Perući i slijedi Pariz. Sad smo opušteniji, glava je čista jer smo riješili i taj posljednji problem oko pitanja idemo li u Pariz. Forma je u uzlaznoj putanji, tehnički smo sve bolji, ali imamo vrlo malo vremena da bismo se kvalitetno pripremili za Pariz. No, bez obzira na to, za dva mjeseca idemo u Pariz pokazati najbolje što trenutačno možemo dati - zaključio je Patrik Lončarić. I. Liović
Možda ste propustili...

POČEO JE HRVATSKI "NAVIJAČKI SHOW"

Dresovi s kvadratićima preplavili su grad

USUSRET FINAL FOURU ZLATNE LIGE ODBOJKAŠA U GRADSKOM VRTU

Vikend u kojem će Hrvatska tražiti vizu za Challenger Cup

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana