Regija
PRVI FESTIVAL KULENA

Najbolji kulen imao je Stanko Josipović
Objavljeno 27. svibnja, 2024.
Na ocjenjivanju u sklopu Festivala kulena u Branjinu Vrhu bila su 33 uzorka iz četiri hrvatske kontinentalne županije
BRANJIN VRHPrvi Festival kulena održan je u Kući baranjskog kulena u belomanastirskom prigradskom naselju Branjinu Vrhu.

U sklopu Festivala dodijeljene su i nagrade s 2. nacionalnog ocjenjivanja kulena. Na ocjenjivanje su pristigla 33 uzorka, a o njihovoj kvaliteti dovoljno govori činjenica kako nije bilo brončanih plaketa. Dokaz je to kontinuiranog rada s proizvođačima kulena te postizanja visokih standarda i ujednačenih kriterija proizvodnje. Šampionsku nagradu dobio je Stanko Josipović iz Koritne, točnije njegov obrt Euro-farm, a viceprvak je Mato Petričević i njegova firma PP BZ Babogredski feniks. Kako je istaknuo Miodrag Komlenić, predsjednik udruge proizvođača Baranjski kulen i direktor beljskog PC-a Baranjka, iznimno je zadovoljan izvrsnim rezultatima baranjskih kulenara.

- Naša je udruga posvećena proizvodnji i promociji kulena više od petnaest godina. Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla za baranjski kulen bio je jedan od prvih projekata zaštite hrvatskih proizvoda u EU-u, pa su podršku tom projektu pružili i EBRD i FAO. Posebno sam ponosan jer su svi članovi udruge koji su certificirani za proizvodnju baranjskog kulena i koriste oznaku ZOZP (OPG Šarošković, OPG Stanković, OPG Stojković, Domaći kulen Matijević, OPG Zuber i Belje plus) na ovom ocjenjivanju osvojili zlatnu medalju i time pozicionirali Baranju u središte proizvodnje vrhunskog kulena u Hrvatskoj - istaknuo je Komlenić.

Na prvom baranjskom Festivalu kulena nazočni su bili zastupnici u EU parlamentu Tomislav Sokol i Karlo Ressler, saborski zastupnici Goran Ivanović i Nataša Tramišak, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak i brojni drugi. Zastupnici u EU parlamentu upozorili su na činjenicu da tradicionalno proizvedena hrana od mesa nije uvijek dobro prihvaćena kod određenih političkih opcija i grupacija u Bruxsellesu, najavivši da će se i nadalje zalagati protiv takvih razmišljanja. Naglasili su kako Hrvatska ima 48 poljoprivrednih proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti ili oznakom zemljopisnog podrijetla te prema broju zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na EU razini zauzima visoko sedmo mjesto.

U sklopu Festivala održan je i okrugli stol o temi Proizvodni lanci u proizvodnji tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, na kojemu je zaključeno da se proizvodni lanac može nazvati uspješnim ako svi njegovi dionici imaju ekonomsku korist, a završni proizvod svoje kupce. Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob naglasio je kako je namjera gradske uprave da Festival kulena postane tradicionalno događanje koje će ljubiteljima tradicionalnih suhomesnatih proizvoda dati razlog za dolazak u Beli Manastir. Ivana Jurić, direktorica TZ-a OBŽ, poručila je kulenarima da zadrže sve dijelove proizvodnog lanca te budu inovativni u promidžbi i prodaji. Udruga Graševina Croatica organizirala je radionicu sljubljivanja vina i kulena.

Ivica Getto
Možda ste propustili...

TRADICIONALNO VELIKO OKUPLJANJE ŽUPANIJSKIH UMIROVLJENIKA

Iz VPŽ-a 1100 umirovljenika na zajedničkim susretima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUNAV KOD BATINE POČEO OPADATI

Za najviše tjedan dana povratak na Zeleni otok

2

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo
200 riba teških skoro tonu

3

JESTE LI SE SJETILI NA VRIJEME?

Stiže toplinski val, a instalateri klima-uređaja dijele odbijenice