Regija
ODRŽAN KNJIŠKI KRNJAŠ

Znanstveni kolokvij o akademiku Leu Budinu
Objavljeno 27. svibnja, 2024.
VINKOVCIKulturna i znanstvena manifestacija Knjiški Krnjaš, koju organizira Centar za znanstveni rad HAZU-a u Vinkovcima, održava se svake godine u Rodnoj kući Ivana Kozarca, uz Bosut na Krnjašu, kultnoj vinkovačkoj ulici u kojoj su rođeni hrvatski pisci Josip i Ivan Kozarac, Joza Ivakić, Miroslav Slavko Mađer i druge znamenite osobe. Deveti znanstveni kolegij bio je posvećen akademiku Leu Budinu, istaknutom znanstveniku u području računarstva.

- Ovo je jedan hommage rodnoga grada akademiku Leu Budinu u obliku znanstvenog kolokvija i zbornika radova njemu u čast. Na taj način Vinkovci žele i Vinkovčane obavijestiti da se ponose svojim znamenitim sugrađanima – rekla je prof dr. sc. Anica Bilić, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju i voditeljica Centra za znanstveni rad HAZU-a u Vinkovcima.

Akademik Leo Budin uključen je već šezdesetak godina u razvoj računalne tehnologije na svim razinama, još od vremena kada je ona bila u povojima, i to na obrazovnoj, znanstvenoistraživačkoj i metodologijskoj razini. Autor je udžbenika iz informatike za srednje škole i sveučilišnih udžbenika. Ljubav prema ovoj grani znanosti, kako kaže, gajio je još od rane mladosti.

- Osjećam se uzbuđeno, ovo priznanje koje mi dodjeljuju tako me nekako podsjetilo na moju ranu mladost vinkovačku. Našao sam se, kako se tada zvao, na Elektrotehničkom fakultetu, u međuvremenu se tehnologija počela brzo razvijati, a ja sam se našao u vrtoglavo uzbudljivom vremenu kada je zapravo sve skupa nastajalo, pa smo fakultet usmjerili prema novim tehnologijama i onda je preimenovan u fakultet Elektrotehnike i računarstva – rekao je Leo Budin.

Na 9. Znanstvenom kolokviju u čast akademiku Leu Budinu o njegovu životu i radu govorili su ugledni znanstvenici i stručnjaci: akademik Ignac Lovrek, prof. dr. Marin Golub, Zlatka Markučič, knjižničarski savjetnik Tihomir Marojević te dr. sc. Anica Bilić.

Doprinos znanosti i visokom obrazovanju u području računarstva akademika Lea Budina prepoznat je i dodjelom brojnih priznanja i nagrada, uključujući Državnu nagradu za znanstvenoistraživački rad "Nikola Tesla", Nagradu "Josip Juraj Strossmayer" te dvije najviše nagrade - "Faust Vrančić" za životno djelo za trajan doprinos razvoju tehničke kulture i Državnu nagradu za znanost za životno djelo za cjelokupan znanstveni rad u području tehničkih znanosti.

Leo Budin rođen je 26. rujna 1937., godine 1967. stekao je akademski stupanja magistra znanosti, a doktorsku disertaciju naslovljenu "Projektiranje sistema s nesigurnim vrijednostima parametara", za koju je dobio Nagradu "Dr. Vratislav Bedjanič", obranio je 1976. Od 1982. redoviti je profesor na grupi predmeta Računarska tehnika u Zavodu za elektroniku Elektrotehničkog fakulteta u Sveučilišta u Zagrebu, gdje radi od jeseni 1962. Redoviti je član HAZU-a Razreda za tehničke znanosti od 2005. M.F.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODRŽAN 4.:BRUT - BARANJA RURAL TRAIL

Više od stotinu biciklista
pedaliralo je planinom

2

SPOMEN NA SUDIONIKE KRIŽNOG PUTA I MJEŠTANE NAŠIČKIH SELA

Komemoracija za nevine žrtve na gubilištu Crni potok

3

NA SREDIŠNJEM TRGU POSTROJILI SU SE ČLANOVI 30-AK BRANITELJSKIH UDRUGA

Održan četvrti Memorijal “Ivan Ćališ-Đeri”