Novosti
OČEKUJU SE PRVI POTEZI NOVOG ŠEFA DORH-A

Ivan Turudić preuzima dužnost glavnog državnog odvjetnika, jedan od prioriteta je pronaći šefa Uskoka
Objavljeno 27. svibnja, 2024.
Novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić, izabran saborskom većinom još u veljači, u ponedjeljak će preuzeti dužnost od svoje prethodnice Zlate Hrvoj Šipek, a potom i održati konferenciju za novinare, na kojoj bi trebao govoriti o prvim potezima.

Već je najavio da mu je jedan od prioriteta "unutar kuće" pronaći ravnatelja specijaliziranog odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kirminaliteta, Uskoka, koji vodi obnašateljica dužnosti Željka Mostečak, od ostavke bivše ravnateljice Vanje Marušić u travnju prošle godine.

Neposredno prije primopredaje u Državnom odvjetništvu sudačko vijeće Visokog kaznenog suda odbacilo je pritužbu predsjednika tog suda Željka Horvatovića, koji je, uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda, protiv Turudića zatražio pokretanje postupka povrede Kodeksa sudačke etike.

Kada je 13. ožujka položio prisegu u Hrvatskom saboru, oporbeni političari s lijeve i dijela desne strane političkog spektra redom su kritizirali izbor Turudića navodeći da ubuduće ni jedna institucija neće biti neovisna. Među kritičarima se istaknuo i sadašnji koalicijski partner HDZ-a, čelnik DP-a Ivan Penava, upozorivši da se radi o autokratskom potezu premijera Andreja Plenkovića, koji je sam odlučio o glavnom državnom odvjetniku, bez šireg konsenzusa. Parlamentarna lijevo-liberalna oporba zbog Turudića je organizirala i prosvjed na Markovu trgu 17. veljače. Burne reakcije izazvala je i Turudićeva izjava kako nije siguran da se u Hrvatskoj trebao osnovati Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), na što su iz Vlade poručili da promišljanja novog glavnog državnog odvjetnik ne dovode u pitanje daljnji rad EPPO-a.

Turudićevi zagovaratelji, s druge strane, ponavljali su da je bio najbolji od svih kandidata, ali i da se za susrete Turudića s Mamićem znalo i prije, nakon čega je prošao najstrožu sigurnosnu provjeru i imenovan sucem Visokog kaznenog suda.

Turudić je diplomirao na zagrebačkom Pravnom fakultetu kod mentora Zvonimira Šeparovića s temom međunarodnog terorizma, a dvije godine poslije polaže i pravosudni ispit. Vježbenički staž odradio je na virovitičkom Općinskom sudu, na kojem 1991. postaje sudac, a poslije i predsjednik. Bio je dragovoljac Domovinskog rata, a nakon što je Šeparović 1999. izabran za ministra pravosuđa, Turudić postaje njegovim pomoćnikom. Turudić 2000. dolazi na zagrebački Županijski sud, gdje dvije godine radi kao istražni sudac, a idućih sedam kao sudac kaznenog odjela prvog stupnja. Od ožujka 2009. do kraja 2010. bio je predsjednik i sudac Uskokova odjela zagrebačkog Županijskog suda, a dvije godine poslijeizabran je i za predsjednika tog suda. Početkom 2021. postaje sudac Visokog kaznenog suda. Tijekom rada na zagrebačkom Županijskom sudu Turudić je donio nepravomoćnu osuđujuću presudu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. Sudio je i poduzetniku Hrvoju Petraču zbog otmice sina generala Vladimira Zagorca, kao i Mladenu Šlogaru zbog ubojstva Ivane Hodak. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIT ĆE TO PRVI CJELOVITI CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Gradit će se prva domaća energana koja pretvara mulj i blato u energiju

2

HRVATSKE ZRAČNE LUKE BILJEŽE SVE BOLJE REZULTATE

Na Klisi četiri puta više putnika nego na Krku

3

FOKUS NA INOVATIVNE TEHNOLOGIJE

Perspektiva je da osječki IT sektor bude još uspješniji