Osijek
DRUGI “OSIJEK WINE AND WALK”

S čašom vina u ruci u urbanu pustolovinu kroz osječku povijest
Objavljeno 27. svibnja, 2024.
Rapoloženo društvo, turistički vodiči, vrhunske vinske kapljice i najukusniji zalogaji, uz iznenađenje na svakoj postaji
Neobičan je taj naš Osijek, živiš u njemu i misliš da o njemu gotovo sve znaš, a onda se opet iznenadiš nekom novom informacijom i novim doživljajem.

Takav se komentar za subotnje manifestacije "Osijek Wine and Walk" mogao čuti među njezinim sudionicima. Iznenadila ih je informacija da je toranj osječke konkatedrale jedan od dva najviša u Hrvatskoj, odnosno da će nakon skraćivanja tornjeva zagrebačke katedrale za 30 metara postati i najviši!

U subotu je osječkim ulicama, od Gornjeg grada do Tvrđe, održano drugo izdanje "Wine and Walka" - koncept je to šetnje vinskim točkama u urbanom okruženju.

- Ipak, "Osijek Wine and Walk" nipošto nije obična šetnja, nego je to prilika da 160 prijavljenih sudionika, raspoređenih u tri skupine, klasične kilometarske šetnje ravnicama i brdima u okolici zamijene opuštenim i laganim koracima po najljepšim lokacijama grada na Dravi. Sudionici uz pratnju profesionalnog turističkog vodiča otkrivaju zanimljive činjenice i lokalne priče vezane uz pojedinu gradsku lokaciju, uz uživanje u vinima deset vinara s osječkom adresom i u zanimljivoj gastronomskoj ponudi - istaknula je Tajana Rogulja, direktorica Turističke zajednice grada Osijeka.

Ovogodišnji je "Wine and Walk" počeo ispod jedra na Trgu slobode. Situaciju su ondje odmah zakuhali panduri, koji su isukanih sablji provjeravali jesu li sudionici platili "bećarinu". Stari je to namet, iz austrougarskog doba, koji se nekoć naplaćivao svima koji su se u noćnim satima skitali starom osječkom jezgrom Tvrđom, a koji je služio za održavanje javne rasvjete u gradu. To pak znači da je Osijek u to doba svijetlio kao pravi velegrad...

Nakon smirivanja situacije pokazalo se da su svi uplatili "bećarinu", te je slijedilo kušanje prvih dvaju vina, ali i prilika za umjetničko izražavanje bojenjem prizora iz negdašnjeg gradskog života...

Na startu pitamo dvije sudinice zašto su se pridružile.

- Postale smo vinoljupkinje i počele smo obilaziti ovakve događaje. Očekujemo vrhunska vina vina, superklopu i nova poznanstva - rekle su nam Ljubica i Anela.

Nakon obilaska središta, uz informaciju kako je zgrada našeg HNK-a izvorno napravljena kao "bludilište", kratko stajanje ispred konkatedrale, prva postaja bila je kod spomenika Krežmi. Ondje i prvi gastrodoček, ekipa hotela Silver priredila je "Kosi rez". Vilim Škreblin, violinist osječkog HNK-a, nenametljivo je interpretirao Krežmine skladbe.

No zato je itekako nametljivo i autoritarno goste kod sjenice u Sakuntalinu parku dočekala mlada glumica Hana Schönfeld, u ulozi sluškinje obitelji Hengl. Pomela je sve pred sobom, otračala svoje gazde, ali i održala bukvicu našem vodiču (pa i jednog dečkića, slučajnog prolaznika, potjerala natrag) jer dovodi neke goste baš tamo gdje je pomela...

Šetnja je nastavljena do Sokolskog doma, opet vinska okrepa, ali i gastrotrenutak šetnje - osječki chefovi Tomica Đukić i Damir Josić pripremili su ondje slastan zalogaj.

- U glinenim posudama kuhala se, polako, plećka crne slavonske svinje. Servirali smo je uz džem od domaćih marelica i još povrh toga čvarake i ljute papričice - otkrio je receot chef Đukić, te, na iznenađenje mnogih, i osobno gostima servirao obrok. Ondje se i zaplesalo, poticaj su gostima dali članovi udruge Volim gramofonske ploče.

Nismo za našeg obilaska mogli ne zamijetiti kako neki članovi naše grupe nose posebne oznake. Vođeni znatiželjom, pitamo o čemu je riječ.

- Nagradili su nas njima organizatori jer smo bili sudionici i prošlogodišnjeg "Wine and Walka" - izvijestio nas je glasnogovrnik te grupe Ivan.

Simpatije svih od prvog trena zadobilo je četvero sudionika, roditelji s dva sinčića. Riječ o gostima iz Ujedinjenog Kraljestva. Ondje je, naime, "Bank Holiday", pa su nešto slobodnog vremena iskoristili za trodnevni posjet Osijeku.

- Trudimo se na našim putovanjima posjetiti što više nerazvikanih lokacija. Došli smo tako k vama u potrazi za autentičnom hranom, a usput nastojimo naučiti i nešto o vašim običajima - rekli su nam Sam i Marisa u društvu Axela i Otisa.

Uz razgovor dolazimo do posljednje točke šetnje - do ulaza u Tvrđu i Rondela velikana. Kraj puta naravno treba zasladiti - uz vino poslužene su gužvarice.

Kako je u ovoj skupini doista bilo puno ne-Osječana, turistički ih je vodič Domagoj Butković izvijestio i o našoj čuvenoj plaži Kopiki i značenjima riječi iz osječkog gradskog govora.

- Vrlo sam zadovoljan jer unatoč silnoj degustaciji nismo putem nikoga izgubili - uz smijeh će Butković. Na rastanku, također nenametljivo, šetačima i vinoljupcima zasvirao je Dinko Pleša.

Ovaj projekt Turističke zajednice grada Osijeka, pod nazivom Osječka vinska baština, podržavaju partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Glas Slavonije.

Dario Kuštro

SLAVKO ŠTEFIČAR, MINISTARSTVO TURIZMA I SPORTA


Potpuni doživljaj

Ljudi koji dolaze na neku destinaciju mogu ju doživjeti upijajući ljepote, pejzaž i događaje, ali kada se to sljubi s gastronomijom i vinom, onda je taj doživljaj potpun.

U Slavoniji toga nikad nije manjkalo, a ova manifestacija to i potvrđuje.

TAJANA ROGULJA TZ GRADA OSIJEKA

Više od šetnje

Ovo nije samo obična šetnja nego i prilika da se, uz pratnju profesionalnog turističkog vodiča, otkriju zanimljive činjenice i lokalne priče vezane uz pojedinu lokaciju.

Naravno, uz uživanje u vinima deset vinara i zanimljivoj gastronomskoj ponudi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZLOŽBA U STAROJ PEKARI

Šuma kako ju vide - šumari

2

SVEČANO U DVORANI VIKARIJATA

Promocija studenata na Medicini

3

SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI

Članovi Kluba 100 koji su zadužili naš grad