Osijek
GDJE JE MOJ MEDO?

Igrom u labirintu osvijestili problem nestajanja djece
Objavljeno 26. svibnja, 2024.
Ovom je zanimljivom aktivnošću u osječkom Drvenparku obilježen Međunarodni dan nestale djece
Gdje je moj medo? naziv je manifestacije koju je u subotu u osječkom Drvenparku organizirao Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u povodu obilježavanja Međunarodnog dana nestale djece.

Događaj je okupio brojne obitelji i posjetitelje, i to ne samo iz Osijeka, koje su sudjelovale u igri traženja medvjedića u glavnoj atrakciji događaja - labirintu, koji je kreacija akademskog kipara Nikole Fallera iz udruge Slama. Svrha je igre podizanje svijesti o problematici nestanka djece. Kako bi se prikazala složenost lanca trgovine ljudima, medvjedić je tijekom cijele igre simbolično mijenjao svoju lokaciju.


Predstavnici Centra za nestalu i zlostavljanu djecu naglasili su važnost podizanja svijesti o tom ozbiljnom problemu. "Međunarodni dan nestale djece prilika je da potaknemo zajednicu na aktivno sudjelovanje u zaštiti djece. Simbolika labirinta i medvjedića koji mijenja svoju lokaciju ističe kompleksnost problema s kojima se suočavaju djeca koja nestanu", rekli su iz Centra.


Ovaj je događaj dio Erasmus+ projekta Response, financiranog sredstvima Europske unije, a uključivao je i druge zabavne aktivnosti, poput plesnog nastupa studija Shine uz pratnju DJ-a i chill out zone.

Prema podatcima Ministarstva unutarnjih poslova, u 2023. godini zabilježeno je 368 udaljenja djece iz obiteljskog doma i 2006 bjegova iz ustanova, što čini ukupno 2374 nestale djece. To je porast od 67,4 % u odnosu prema prethodnoj godini. Ta uznemirujuća statistika pokazuje ozbiljnost situacije i potrebu za sustavnim pristupom u zaštiti djece.


Međunarodni dan nestale djece obilježava se 25. svibnja u znak sjećanja na Ethana Patza, šestogodišnjeg dječaka koji je nestao na taj dan 1979. godine u New Yorku. Centar za nestalu djecu preko besplatne telefonske linije 116 000 već duže od deset godina pruža pomoć i podršku nestaloj djeci i njihovim obiteljima.

Mihaela Stanić
Možda ste propustili...

NA PROSTORU DONJOGRADSKE TRŽNICE I PARKA

DVD Donji grad otvara svoja vrata

JUBILEJ PLANINARSKOG DOMA JANKOVAC

Udomljuje planinare i izletnike 90 godina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana