Regija
POTPORE ZA RAZVOJ

Za 157 korisnika Županija izdvojila 285 tisuća eura
Objavljeno 27. svibnja, 2024.
Župan Andrović uručio je potpore tradicijskim obrtima, poljoprivrednicima i poduzetnicima
Svečano je bilo u Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici, gdje je virovitičko-podravski župan Igor Andrović uručio županijske potpore tradicijskim obrtima, poljoprivrednicima i poduzetnicima. Županija je za tu svrhu ove godine izdvojila najviše sredstava dosad, za 157 korisnika – 285.000 eura.

Nakon uvodnog obraćanja Bojana Mijoka, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu, župan Igor Andrović istaknuo je kako broj prijava raste iz godine u godinu. Kako područje Virovitičko-podravske županije na državnoj razini bilježi najveći broj novih obrtnika i poduzetnika tako se svake godine povećavaju i raspoloživa sredstva.

- Krajnji cilj nam je povećati konkurentnost naših poljoprivrednika, obrtnika i poduzetnika kako na županijskom području tako i na području RH. Sredstva pomažu da i naše gospodarstvo i poljoprivreda rastu sve više te da tako osiguramo što bolji položaj županije na gospodarskoj karti Hrvatske. Broj prijavitelja raste, broj obrta i poljoprivrednika kontinuirano raste. Rastu nam neto i brutoplaće, kao i županijski BDP, a svaki ovaj euro kojim potičemo naše obrtnike, poljoprivrednike, poduzetnike i gospodarstvenike doprinosi još boljoj gospodarskoj slici naše županije. Sredstva povećavamo svake godine, a tako će biti i sljedeće, kada ćemo također osigurati da svi koji su ih i zaslužili dobiju županijsku potporu – kazao je Andrović i naglasio kako su javni pozivi već u pripremi, a dodatno se osluškuju i potrebe korisnika.

Potpore su dobili obrtnici koji se u radu služe alatima i priborom na način uobičajen od davnina. One su namijenjene za uređenje poslovnog prostora, nabavu opreme i alata, promotivne aktivnosti, certificiranje proizvoda i usluga... Poljoprivrednici su sredstva mogli dobiti za okrupnjavanje i poboljšavanje poljoprivrednog zemljišta, podizanje plastenika i staklenika za uzgoj povrća i voća, podizanje/rekonstrukciju intenzivnih višegodišnjih nasada, sufinanciranje troškova umjetnog osjemenjivanja goveda, za umjetno osjemenjivanje nazimica i krmača, za ulaganje u poboljšanje kvalitete mužnje i skladištenje mlijeka, za kupnju uzgojno valjanih grla u stočarstvu, za uzgoj i držanje valjanih junica mliječnih pasmina, za očuvanje pčelinjeg fonda, za nabavu opreme za preradu poljoprivrednih proizvoda i za manifestacije, promociju i plasiranje proizvodnje. Istodobno su poduzetnici/gospodarstvenici sredstva iskorištavali za nabavu strojeva, opreme i alata, računalne opreme, programa i sustava, izgradnju i adaptaciju poslovnih prostora te sudjelovanje na sajmovima u zemlji i inozemstvu. Potporu su mogli dobiti mikro i mali poduzetnici s područja županije.

Dijana Stanić Rešicki
Pomoć koja je dobrodošla svima
 
 
Da su sredstva značajna potvrdio je Mario Drenški, koji se poljoprivredom bavi 20 godina. “Imam dosta vlastite zemlje, nešto i državne, a ova sredstva pomoći će mi u nabavi nove opreme. Sve zahvale idu Županiji na ovoj pomoći koja nam je svima dobrodošla i koja će nam u određenoj mjeri olakšati poslovanje”, naglasio je.

S njim se slaže i Marino Pavleković, koji se bavi proizvodnjom namještaja. “Ovakva sredstva općenito su dobrodošla, pogotovo za mlade poduzetnike. Sredstvima sam zadovoljan, a pomoći će mi u nabavi novog stroja za izradu namještaja”, kazao je.

Možda ste propustili...

HERCEGOVAČKA ZAVIČAJNA UDRUGA “HERCEG STJEPAN” POŽEGA

Donacija za još bolju skrb o djeci

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBA KUPALIŠNA KOMPLEKSA OTVORILA SU SVOJA VRATA

Spas od vrućina u
baranjskim bazenima

2

OPET BEZ SJEDNICE

Komunalni radovi stoje bez Vijeća

3

PREDSTAVLJENA APLIKACIJA

Djeca mogu sama kreirati cijele priče