Novosti
PREDSJEDNIK VLADE RH

Plenković: Vlada i koalicija funkcioniraju odlično
Objavljeno 24. svibnja, 2024.

ZADAR - Premijer Andrej Plenković rekao je kako nova Vlada funkcionira odlično, a što se tiče mogućnosti da predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac bude izabran za predsjednika Odbora za nacionalne manjine, a čemu se protivi Domovinski pokret, rekao je kako o tome odlučuju nacionalne manjine.

Plenković je u petak boravio u Zadru gdje je sudjelovao na predstavljanju HDZ-ovih kandidata na europskim izborima, nakon čega su ga novinari upitali podržava li Pupovca na čelu saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te kako će to utjecati na koaliciju.

"Koalicija funkcionira odlično, Vlada funkcionira odlično. Danas smo imali drugu sjednicu Vlade na kojoj su bila dvojica ministara iz Domovinskog pokreta koji se, čini mi se, dobro prilagođavaju i hvataju konce", ocijenio je premijer.

Dodao je kako izbor predsjednika tog odbora pitanje dogovora na razini saborskih klubova te da se u to kao Vlada nisu miješali.

"Najvažnije je da vodimo računa o tome da je Odbor za ljudska prava odbor kojim predsjedaju zastupnici iz redova nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, koliko su mi rekli kolege, 24 godine u nizu", rekao je Plenković.

Prema tome, dodao je, taj odbor po nekoj raspodjeli kvota pripada Klubu nacionalnih manjina i do njih je da predlože svoga kandidata za predsjednika.

Odbor za izbor i imenovanja u petak je podržao sastave radnih tijela Hrvatskog sabora, no s dnevnog reda je povukao izbor predsjednika Odbora za nacionalne manjine jer se DP usprotivio mogućem izboru Milorada Pupovca na tu dužnost, zaprijetivši da bi to ugrozilo vladajuću većinu.

Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin potvrdio je u petak kako je prijedlog njihova Kluba za predsjednika Odbora za nacionalne manjine SDSS-ov Pupovac te poručio da od toga ne trebaju odustati.

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek završava svoj mandat, a Plenković joj se zahvalio na angažmanu, istaknuvši da je provodila zakon sukladno nadležnosti.

"Mislim da je ostvarila niz postignuća, bilo da je riječ o predmetima koji se tiču kaznene domene ili građanske domene ili zaštiti interesa države u različitim međunarodnim sporovima koje je vodilo Državno odvjetništvo".

Od ponedjeljka će je naslijediti Ivan Turudić, a premijer je rekao kako od novog glavnog državnog odvjetnika očekuje da nastavi raditi ono što je zadaća i glavnog državnog odvjetnika i DORH-a - "u potpunosti neovisno, samostalno, provoditi zakon”.

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVI KOJI ŽELE PRUŽITI VRHUNSKU USLUGU TRAŽE DOMAĆU RADNU SNAGU

Bez pristojne plaće i smještaja, slavonski sezonci desetkovani

2

PRIJEPORI OKO PUPOVCA NA ČELU ODBORA I ŠTO TO POKAZUJE

Plenković održao zadovoljnom srpsku manjinu, a DP-u ipak sačuvao obraz

3

NA KOMUNALNOM ODLAGALIŠTU PETROVAČKA DOLA KOD VUKOVARA

U masovnoj grobnici najmanje deset tijela