Novosti
U OSIJEKU OTVOREN SRPSKI KULTURNI CENTAR

Pupovac: SKC će biti mjesto koje zbližava, obogaćuje i zacjeljuje
Objavljeno 24. svibnja, 2024.
Klub zastupnika nacionalnih manjina zajedno s ostalim klubovima je odlučio odgoditi glasanje o izboru članova i predsjednika Odbora za nacionalne manjine i ljudska prava dok se ne stišaju, po našem mišljenju, nepotrebno podignute strasti i buka, kazao je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac u petak na otvorenju Srpskog kulturnog centra u Osijeku.

Također je izrazio uvjerenje da će na sljedećem zasjedanju Sabora biti prilika da se taj posao odradi u skladu s odlukom svih klubova nacionalnih manjina koji surađuju i rade u njemu i donose strateške odluke o djelovanju. "Među tim strateškim odlukama je o Odboru i njegovu predsjedniku", dodao je Pupovac.

Na upit bi li prihvatio biti predsjednikom saborskog Odbora za nacionalne manjine Pupovac je upozorio da ljudi moraju voditi računa kako je to stvar Kluba zastupnika nacionalnih manjina, bila i ostala. "Moraju voditi računa da svojim porukama i zagovorima ne izazivaju ono što ne trebaju izazivati i da ne ulaze u područje u koja ne bi trebali ulaziti. To vrijedi za danas a kada dođe vrijeme za izbor i ako bude trebalo reći ćemo i više od toga", poručio je Pupovac iz Osijeka izrazivši nadu da to ipak neće trebati.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac otvorio je novoizgrađeni Srpski kulturni centar u Osijeku izrazivši pri tome posebno zadovoljstvo i sreću što je to u Osijeku, gradu koji je 1940. godine sagradio prvi kulturni centar. "Onda su došla vremena koja su ga uništila. Mi smo opet nakon ratnih strahota kroz koje su prošli građani Osijeka uključujući i njegove sugrađane srpske nacionalnosti pred novim zdanjem u kojem će se građani srpske nacionalnosti na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije moći okupljati i svojim sugrađanima svih drugih nacionalnosti prije svega hrvatske i djeliti sve ono što je vrijedno da se uzajamno dijeli a što obogaćuje, zbližava i tamo gdje treba zacijeljuje", konstatirao je predsjednik SNV-a.

Ponovio je zadovoljstvo što je to u Osijeku, gradu koji daje novu priliku za nove odnose i svojim sugrađanima, gradu koji zavrjeđuje da se u cijelosti oporavi od rata i od politika i da živi onako kako je znao živjeti tijekom različitih naprednih razdoblja svoje povijesti.

Kulturni centar je rezultat suradnje Srpskog narodnog vijeća i Eparhije osječko-poljske, Parohije osječke gdje je crkva odlukom episkopa Heruima darovala zemljište a sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH je Centar podignut, uređen, namješten i funkcionirat će uz podršku Vlade RH.

Uz brojne političke i vjerske dužnosnike u kulturno-umjetničkom programu otvorenja Srpskog kulturnog centra u Osijeku sudjelovali su Vanja Milačić, prvakinja Narodnog pozorišta iz Beograda i Muzičko – horska sekcija SKD Prosvjeta - Pododbor Osijek. T.Prusina

Tomislav Prusina
Možda ste propustili...

NAPADNUT SKAUT BIJELO-PLAVIH JAMIE FREEMAN

Ludilu treba stati na kraj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana