Novosti
DRŽAVA SE NASTAVLJA ZADUŽIVATI KOD GRAĐANA

Od ponedjeljka upis trezoraca, a ciljani iznos je 900 milijuna eura
Objavljeno 25. svibnja, 2024.
Godišnji prinos za trezorce ročnosti od tri mjeseca iznosi 3,75 posto, a onih od godinu dana 3,65 posto
Novi krug upisa trezorskih zapisa za građane počinje u ponedjeljak, 27. svibnja, ciljani nominalni iznos je ukupno 900 milijuna eura, a moći će se ulagati u trezorce ročnosti od 91 dana, čime se planira prikupiti 250 milijuna eura, i od 364 dana, uz ciljani iznos od 650 milijuna eura.

I ovaj put će postojati dva kanala upisa - preko 170 poslovnica Fine i digitalne platforme e-riznica. Datum izdanja trezorskih zapisa je 6. lipnja, minimalni iznos upisa po ulagatelju iznosi 1000 eura, godišnji prinos za trezorce ročnosti od tri mjeseca iznosi 3,75 posto, a onih od godinu dana 3,65 posto, izvijestio je u petak potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac.

Trezorci se kupuju uz popust, pa minimalni iznos ulaganja za jedan "tromjesečni" trezorski zapis iznosi 990,74 eura, odnosno 964,88 eura za onaj s dospijećem od godinu dana. Tako će građani po dospijeću dobiti tisuću eura za jedan zapis, što znači da će na jednom trezorskom zapisu ročnosti tri mjeseca moći zaraditi 9,26 eura, a na onom kojem je dospijeće za godinu dana 35,12 eura. Prinosi na dvije ročnosti tako su identični onima u izdanju trezoraca u veljači ove godine. Rok upisa trezorskih zapisa u prvom krugu je 3. lipnja do 11 sati, a idućeg će dana od 9 do 11 sati trezorce u drugom krugu moći upisati i institucionalni ulagači.

U nešto više od godinu dana ovo će tako biti već četvrto izdanje vrijednosnih papira države koje će moći kupiti građani, od toga treće trezorskih zapisa, koje su građani mogli upisati i lanjskog studenog i u veljači ove godine, pri čemu je samo u tom najrecentnijem izdanju više od 37 tisuća građana za trezorce uplatilo 957 milijuna eura. U dosadašnja dva izdanja narodnih trezoraca i jednom narodnih obveznica sudjelovalo je ukupno oko 118 tisuća građana, a, kako je istaknuo Primorac, ukupno je upisano oko 3,3 milijarde eura, čime je oko šest posto ukupnog javnog duga u rukama hrvatskih građana.
Kao i kod prijašnjih izdanja, napomenuo je ministar, Ministarstvo financija zadržava pravo prihvaćanja većeg iznosa od nominalnog, "ako se pokaže da bi to bilo oportuno za državni proračun i upravljanje javnim dugom". S druge strane, postoji i mogućnost prihvaćanja manjeg iznosa od ciljanih 900 milijuna eura, dodao je.

Pravo upisa u prvom krugu, koji počinje u ponedjeljak, imaju isključivo fizičke osobe, punoljetni hrvatski državljani u RH i izvan nje, te strani državljani, rezidenti u Hrvatskoj. Kao i prije, jedan ulagatelj može upisati samo jednu ponudu za istu emisiju, bilo u poslovnici Fine bilo internetskim upisom. Za fizički upis u Fini građani sa sobom moraju ponijeti valjanu osobnu iskaznicu ili putovnicu, a jedan od podataka koji moraju "imati pri ruci" jest i onaj o broju računa u poslovnoj banci. H
U SRPNJU NOVA NARODNA OBVEZNICA
Ministar Primorac otkrio je da je u planu izdanje narodne obveznice početkom srpnja, što je u skladu s potrebama države za refinanciranjem pojedinih obveza, s obzirom na to i da u srpnju na domaćem tržištu dospijeva jedna obveznica vrijednosti 1,4 milijarde eura. Ističući da se opcije još razmatraju, da je sve još podložno promjenama, pa se rečeno još ne može smatrati najavom, ministar je rekao da će planirano novo izdanje narodne obveznice vjerojatno također imati dva roka dospijeća, moguće tri i deset godina, a ukupni ciljani iznos mogao bi biti između dvije i 2,5 milijardi eura. Odgovarajući na pitanje novinara o optimalnom postotku javnog duga u rukama građana, ministar je rekao da bi u kratkoročnom horizontu to moglo iznositi oko deset posto. "Nije cilj da dug potpuno transformiramo da u njegovoj strukturi ulagača budu dominantno zastupljeni građani. Ali ih je cilj postupno sve više uključivati (...), ali i dalje naravno računamo na naše institucionalne investitore", izjavio je Primorac.

Možda ste propustili...

KRIM-SLUŽBENIK UDALJEN IZ SLUŽBE

Vozio pijan auto PU vukovarsko-srijemske

HZMO: OKO 74 POSTO ZAHTJEVA ZA PRIZNANJE PRAVA NA MIROVINU RIJEŠI SE UNUTAR ROKOVA

Dio novih umirovljenika mjesecima čeka na isplatu svoje prve mirovine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIT ĆE TO PRVI CJELOVITI CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Gradit će se prva domaća energana koja pretvara mulj i blato u energiju

2

HRVATSKE ZRAČNE LUKE BILJEŽE SVE BOLJE REZULTATE

Na Klisi četiri puta više putnika nego na Krku

3

KRIM-SLUŽBENIK UDALJEN IZ SLUŽBE

Vozio pijan auto PU vukovarsko-srijemske