Osijek
VRATIT ĆE JOJ STARI SJAJ

Vodenica, teška 60 tona, odvučena na remont u dvorište kod Vodogradnje
Objavljeno 25. svibnja, 2024.

Kada je krajem 2015. godine replika starih dravskih vodenica postavljena na mjesto gdje je bila sve do četvrtka, njezin je idejni začetnik Stanislav Davidović - David, tesar, stolar, brodograditelj i svjetski putnik uvelike zaslužan i za njezinu gradnju, izrazio nadu da će ona s vremenom postati omiljena među Osječanima i turistima. I doista je bilo tako, obistinilo se, pa ne čudi što su se svi zabrinuli kada je krajem 2022. postalo očito da vodenica, zbog zuba vremena, više nije sigurna da bi na nju ulazili gosti. Bilo je nedvojbeno - mora u obnovu.

- Grad Osijek uistinu se angažirao oko toga da se to i dogodi. Prvo je vodenicu na upravljanje preuzela gradska tvrtka Športski objekti, a onda je riješeno i pitanje njezina podizanja i odvlačenja, uz pomoć tegljača Hidrogradnje, nekoliko stotina metara uzvodno na mjesto remonta, u dvorište kod Vodogradnje - ističe Boba Davidović, potpredsjednica Ekološke udruge Vodenica, koja je godinama skrbila o ovom objektu na Dravi koji je, otkriva, registriran kao brod.

 Budući da je vodenica teška približno 60 tona, angažirana je posebna mehanizacija tvrtke koja je svojedobno bila angažirana i na montaži pristaništa za riječne kruzere. Olakotna je okolnost, kaže Davidović, bila i visok vodostaj.

- Dizalica ima 100 tona, uspjeli smo, napravili smo posao kako Bog zapovijeda - rekao je za RTL Srđan Čanković, inženjer u poduzeću za remont brodova iz Bačkog Monoštra, Srbija. Robert Seligman, direktor Športskih objekata, dodao je kako će se u nastavku ustanoviti sve ono što je potrebno napraviti na remontu i učiniti sve potrebno da se vodenica u starom sjaju vrati u Dravu. Na veliko veselje Osječana koji su ju rado obilazili i njome se hvalili svojim gostima. I. Rab Guljaš

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana