Sport
OSIJEK NE DA SVOJ DRAGULJ

Bijelo-plavi su odbili sedam milijuna eura za Matkovića, pa dogovorili produženje ugovora
Objavljeno 25. svibnja, 2024.
Mladi napadač Osijeka Anton Matković glavna je priča u završnici sezone. Taj tinejdžer je ovog proljeća doslovce eksplodirao te privukao pozornost bogatih europskih nogometnih klubova. Njegov uzlet doista je bio meteorski jer je još jesenas nerijetko grijao klupu u juniorskoj momčadi Bijelo-plavih. Dojučerašnji trener Zoran Zekić dao mu je priliku i u prvom dijelu sezone, a Matković je tada malu minutažu iskoristio kako bi bio strijelac u susretu protiv Dinama kojeg je Osijek izgubio na Maksimiru s 2:1. No, njegov bijeg i egzekucija u toj utakmici dali su prve naznake o njegovim igračkim mogućnostima. Matković je pravi prototip napadača kakvog danas tržište traži. Visok, brz, silovit, a uz to iskazuje i prirodni njuh za postizanje pogodaka jer se gotovo uvijek nađe baš tamo gdje treba. I upravo taj detalj pravi razliku između običnog i vrhunskog napadača. Čim je došao u Osijek sportski direktor Jose Boto upro je prstom u njega i poručio:

- To je to. Taj mladić je zlata vrijedan. U proljeće se ta procjena pokazala posve točnom. Ne samo zbog pogodaka i Matkovićevih performansi već i zbog njegove nalgašene radne etike zbog koje ga je pod svoje uzeo prvi Osijekov napadač Ramon Mierez. Njih dvojica pred kraj prvenstva činili su istinsku napadačku snagu osječke momčadi i postali najubojiti tandem SHNL u posljednjih desetak kola. Matković doista napreduje velikim koracima, a to nije moglo ostati nezamjećeno, a što je najvažnije Anton je u svom tom džumbusu koji se počeo događati oko njega ostao - skroman. Možemo se samo nadati kako će takav biti i nadalje jer samo se uz takav stav može nastaviti razvijati. Jasno, iz inozemstva su već počele stizati ponude za njega. Prva je bila u visini pet milijuna eura, a na nju je Boto hladno odgovorio:

- Matković vrijedi više od pet milijuna.

Sad je stigla nova koja je iznosila sedam milijuna eura, ali Osijekov sportski direktor opet ju je odbio a da nije ni trpnuo. Čak što više reagirao je na taj način da je odmah s njegovim agentom Marjanom Šišćem sjeo za stol i dogovorio uvjete produženja ugovora za još godinu dana. Aktulani kontrakt Matkoviću vrijedi do ljeta 2026., a novi koji bi trebao potpisati u sljedećim danima vrijedit će do ljeta 2027. godine.

Kako se sada stvari razvijaju mladi napadač će jednog dana gotovo sigurno srušiti rekord po visini odštete koju je NK Osijek dobio za jednog svog igrača. Trenutačni rekorder je Mirko Marić za kojeg je Monza ukupno platila sedam milijuna eura. Hoće li Matković postati prvi igrač za kojeg će Osijek inkasirati odštetu sa osam znamenaka? Zasad ga Boto ljubomorno čuva i planira ga zadržati barem još jednu sezonu u Bijelo-plavom dresu. Kako je krenulo s ponudama ta bi se želja mogla pokazati kao veliki izazov za osječki klub.

D. Keler
Možda ste propustili...