Sport
KREĆE HRVATSKA AKCIJA “NJEMAČKA”

Dalić u nedjelju čeka dolazak prvih igrača
Objavljeno 25. svibnja, 2024.
Domaćini u Neuruppinu čekaju dolazak Hrvata uz poruku kako im je čast što su Vatreni za svoju bazu izabrali baš njih
Izbornik hrvatskih nogometaša Zlatko Dalić i njegovi izabranici u nedjelju počinju s akcijom "Njemačka". Okupljanje je zakazano upravo u nedjelju, 26. svibnja, nakon čega slijedi odlazak u Rijeku, gdje će reprezentacija trenirati do 3. lipnja, kada ju na Rujevici očekuje pripremna utakmica protiv Sjeverne Makedonije. Potom, 5. lipnja Vatreni putuju u Vatikan, gdje će ih primiti papa Franjo.

Reprezentacija ostaje u Rijeci do 7. lipnja, kada odlazi u Portugal, gdje će dan poslije u Lisabonu igrati posljednju pripremnu utakmicu uoči eurosmotre u Njemačkoj protiv Portugalaca. Vlasnici srebra i bronce s posljednja dva World Cupa, 9. lipnja dolaze u svoju bazu u njemački gradić Neuruppin.

U nedjelju Dalić ne očekuje kompletnu momčad na okupu, neki još imaju klupske obveze, poput Luke Modrića, koji 1. lipnja s Real Madridom igra finale Lige prvaka.

- Očekujem da ćemo se do 3. lipnja svi okupiti, kad bi trebali stići svi igrači koji imaju obveze u klubovima, dakle Modrić, Brozović i Pašalić - kazao je izbornik Dalić.

Hrvatska, i navijači i momčad, za ovo Europsko prvenstvo u Njemačkoj ima puno nada i želja. Tako je uvijek na velikom natjecanju, a ovo je posebno, jer Vatreni nikada neće imati toliku podršku. Navijači su odavno razgrabili sve ulaznice za utakmice Hrvatske u skupini sa Španjolskom, Albanijom i Italijom.

- Svjesni smo da nikad neće biti veća ni bolja podrška nego u Njemačkoj. Znamo da naši navijači očekuju velike stvari od nas, ali nema pritiska. Želim samo da uživamo u nogometu, da Hrvatska opet bude dobra, a navijači sretni i ponosni - dodao je Dalić.

Za dolazak Hrvata u Njemačku spremaju se i stanovnici Neuruppina, gradića s 30-ak tisuća stanovnika u kojem se nalazi Resort Mark Brandenburg, koji će biti baza hrvatskim nogometašima tijekom Eura. Neuruppin, gradić uz predivno jezero Ruppiner, nalazi se 75 kilometara od Olimpijskog stadiona u Berlinu, gdje Hrvatska otvara Euro 2024. protiv Španjolske. Hamburg, gdje Hrvatska igra s Albanijom, udaljen je 225 kilometara, a Leipzig, gdje će Vatreni snage odmjeriti s Italijom, 227 kilometara. Smještaj u Neuruppinu, malom gradu bogate povijesti, rezervirali su i mnogi hrvatski navijači želeći biti što bliže reprezentaciji, a prednost je i što su svi gradovi u kojima Hrvatska igra u skupini brzo i pojačanim linijama dostupni autobusom. Domaćini u Neuruppinu čekaju dolazak Hrvata uz poruku kako im je čast što je jedna tako ugledna i dobra reprezentacija izabrala njihov gradić za svoju bazu.

Ivana Liović
Najpruskiji od svih pruskih gradova
Neuruppin broji nešto više od 30 tisuća stanovnika i nalazi se u pokrajini Brandenburg. Rodno je mjesto romanopisca Theodora Fontanea (1819. – 1898.), pa se stoga naziva i Fontanestadt. Grad je većim dijelom obnovljen u neoklasičnom stilu nakon razornog požara 1787. godine, Neuruppin ima reputaciju “najpruskijeg od svih pruskih gradova”. Ono što će možda zanimati sve one koji će biti u blizini hrvatske reprezentacije sljedećeg mejseca je podatak kako je simbol grada najveće jezero u pokrajini, Ruppiner See. Gradske atrakcije većinom su vezane uz bogatu povijest, pa tako svi oni koji posjete ovaj grad trebaju obići crkvu Klosterkirche, muzej, staru gimnaziju, Tempelgarten, spomenike Theodoru Fontaneu i Friedrichu Wilhelmu…

Možda ste propustili...

KUP HRVATSKE ZA NOGOMETAŠICE

Osječanke "osmicom" u finale s Dinamom

ÁLVARO MORATA KAPETAN FURIJE

Hrvati imaju taj nevjerojatan gen