Regija
UZGAJIVAČI CRNE SLAVONSKE SVINJE

Predložena je gradnja
reprocentra radi obrane
od afričke svinjske kuge
Objavljeno 25. svibnja, 2024.
CRET VILJEVSKIImanje Sin ravnice u Cretu Ciljevskom ugostilo je članove Udruge uzgajivača crne slavonske pasmine svinja ‘‘Fajferica‘‘ koji su održali izvještajnu i izbornu skupštinu. Za predsjednika je ponovno izabran Dominik Knežević, a za njegova zamjenika Andrija Matić.

U svom četverogodišnjem programu rada Knežević je predložio osnivanje proizvođačke organizacije kojoj bi, uz koncentriranje i standardiziranje ponude i plasiranja na tržište proizvoda članova Udruge, cilj bio i izgradnja suvremenog reprocentra s najvišom razinom biosigurnosnih mjera radi obrane od afričke svinjske kuge.

- Crna slavonska svinja polako postaje jedan od hrvatskih brendova, a proizvodi sve veći dio turističke ponude. Bilo kakvi poremećaji u proizvodnji imali bi velik negativan utjecaj na hrvatsko gospodarstvo - zaključio je predsjednik ‘‘Fajferice‘‘ Dominik Knežević

Uzgajivačima crne slavonske pasmine svinja obratio se Dragan Solić, načelnik sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje u Centru za stočarstvo. U svom se izlaganju također osvrnuo na posljedice afričke svinjske kuge na uzgoj te pasmine, a govorio je i o važnosti provedbe mjera biosigurnosti te nastavku provedbe uzgojno-selekcijskih postupaka.

Članovima Udruge prezentiran je i županijski projekt Centar crne slavonske svinje - fajferica, čija je gradnja planirana u Antunovcu. S.F.
Možda ste propustili...

SPOMEN-OBILJEŽJE ZA UKOPANE MUSLIMANE

Izbjeglički mezari: Idejno rješenje za kosturnicu

U OPĆINI NIJEMCI (OPET) ŠTETE

Zbog nepogoda poljoprivrednici su na koljenima

IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA VINKOVAČKIH PRVAŠIĆA

Crtali svoje viđenje šokačke tradicije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODRŽAN 4.:BRUT - BARANJA RURAL TRAIL

Više od stotinu biciklista
pedaliralo je planinom

2

SPOMEN NA SUDIONIKE KRIŽNOG PUTA I MJEŠTANE NAŠIČKIH SELA

Komemoracija za nevine žrtve na gubilištu Crni potok

3

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo 200 riba teških skoro tonu