Regija
PUTUJUĆA IZLOŽBA U SLOVAČKOM CENTRU ZA KULTURU NAŠICE

Na panoima značajne osobe Slovačke
Objavljeno 24. svibnja, 2024.
NAŠICEMeđunarodni dan muzeja prigodno je obilježen u Slovačkom centru za kulturu Našice otvorenjem putujuće izložbe Inspirativni matičari (Inšipratívni matičiari) autora Veronike Grznárove i Tomáša Králika. Izložbu su posjetili učenici šestih, sedmih i osmih razreda Osnovne škole kralja Tomislava Našice u pratnji učiteljice slovačkog jezika i kulture Ane Marošević. Učenike je dočekala ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić, koja im je približila ulogu i značenje muzeja u društvu. Kustosica Tatjana Seničanin osnovnoškolcima je predstavila sadržaj izložbe.

Na 12 panoa predstavljene su značajne osobe Matice slovačke, koje su postigle velike uspjehe u najstarijoj nacionalnoj, kulturnoj i znanstvenoj instituciji Slovaka i Slovakinja. Kako ističu u Slovačkom centru za kulturu Našice, njihove sudbine i životno djelo utjecali su na povijesni razvoj Matice slovačke i slovačkog naroda te su izvor inspiracije generacijama pisaca, umjetnika, fotografa, filmaša, kulturnih organizatora ili čak političara, diplomata i menadžera.

Izložba Inspirativni matičari (Inšipratívni matičiari) posredovanjem suvremene grafike nastala je uz pokroviteljstvo Matice slovačke sa sjedištem u Martinu. Može se pogledati do kraja srpnja. S.Fridl
Možda ste propustili...

SPOMEN-PLOČA RUDOLFU RAJTERU

Smotra zborova

DJEČJEM VRTIĆU CVRČAK

Dijamantni status

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODRŽAN 4.:BRUT - BARANJA RURAL TRAIL

Više od stotinu biciklista
pedaliralo je planinom

2

SPOMEN NA SUDIONIKE KRIŽNOG PUTA I MJEŠTANE NAŠIČKIH SELA

Komemoracija za nevine žrtve na gubilištu Crni potok

3

NA SREDIŠNJEM TRGU POSTROJILI SU SE ČLANOVI 30-AK BRANITELJSKIH UDRUGA

Održan četvrti Memorijal “Ivan Ćališ-Đeri”