Kultura
47. MEĐUNARODNI FESTIVAL UMJETNIČKE TAMBURAŠKE GLAZBE

Za Njikošev 100. rođendan predstavljaju se 23 naša te dva inozemna orkestra
Objavljeno 25. svibnja, 2024.
U osječkom Arheološkom muzeju otvoren je 47. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe u organizaciji Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku. Ova manifestacija već nekoliko desetljeća okuplja ljubitelje tamburaške glazbe iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Ovogodišnje izdanje svečano je ne samo zbog promicanja bogate tradicije tamburaške glazbe već i zbog obilježavanja 100. godišnjice rođenja Julija Njikoša, doajena tamburaške glazbe i utemeljitelja ovoga festivala.

Tijekom četverodnevnog festivala, od 23. do 26. svibnja, koji će se održati na nekoliko lokacija u Osijeku i Našicama, svoje interpretacije umjetničke tamburaške glazbe predstavit će dvadeset i tri orkestra iz cijele Hrvatske, a međunarodnu notu dodat će gosti iz Slovenije i Srbije. Tako će više od 550 mladih i starijih glazbenika na tamburi predstaviti svoje umijeće muziciranja. Tijekom festivala orkestre će ocjenjivati stručni žiri, koji će pobjednika proglasiti u nedjelju, 26. svibnja u HNK-u Osijek.

Uime Grada Osijeka otvorenju je nazočio predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Tihomir Florijančić.

- Ovdje smo kako bismo čestitali i zahvalili organizatorima, suorganizatorima i pokroviteljima koji omogućuju da se tamburaška glazba i ova vrsta umjetnosti širi i održava za naše sljedeće naraštaje. Istaknuo bih tri važna imena, a to su Pajo Kolarić, koji je još 1847. utemeljio prvi tamburaški orkestar u Hrvatskoj, možda i u svijetu, no ovaj je festival poseban i zbog obilježavanja 100. obljetnice rođenja njegova nasljednika, velikog umjetnika i ljubitelja tamburaške glazbe, Julija Njikoša, koji je i osnovao ovaj festival. Na kraju, spomenuo bih i njegovu suprugu, pokojnu Veru Svobodu, prvu damu tamburaške glazbe koja nas je ove godine napustila. Naravno da Grad Osijek prepoznaje i podržava ovakvu vrstu umjetnosti i da smo je dignuli na jednu veću, znanstvenu razinu, budući da na našoj Akademiji za umjetnost i kulturu postoji diplomski studij Tamburaško umijeće, pa je time Osijek pozicioniran kao svjetska metropola tamburaške glazbe - izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Florijančić.

- Ovo je najstariji i najdugovječniji festival, ne samo u Hrvatskoj već i šire. Prvi festival održan je 1961. godine i više od šest desetljeća Savez uspješno radi na promociji tambure kao našeg narodnog instrumenta koji je postao i pravo glazbalo za orkestralno muziciranje. Tako će nam se na ovogodišnjem festivalu predstaviti više od 20 orkestara s gotovo 550 mladih glazbenica i glazbenika na tamburi. Ta mladost nas uvijek posebno veseli jer oni su jamac budućnosti za tamburu i tamburašku glazbu koju ovaj festival i predstavlja - zaključio je Krešimir Račić. T.K.

Tanja Kvorka
Ovo je najstariji i najdugovječniji festival, ne samo u Hrvatskoj već i šire, rekao je Račić

Možda ste propustili...

HRVATSKO PJEVAČKO DRUŠTVO LIPA

Osječani u Tuzli osvojili prvo mjesto

PROJEKT SRPSKOG NARODNOG VIJEĆA “TIŠINA KOJA JE SRUŠILA SPOMENIK”

Nagrade za zaštitu kulturne baštine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ART FAIR “NESVRSTANI”

U Laubi radovi 112 umjetnika

2

PREMIJERA U OSJEČKOM HNK

“Prodana nevjesta” zaslužila je ovacije

3

PROJEKT SRPSKOG NARODNOG VIJEĆA “TIŠINA KOJA JE SRUŠILA SPOMENIK”

Nagrade za zaštitu kulturne baštine