Magazin
SLOVAČKA DRAMA

Sjena atentata: Pozadina pokušaja ubojstva Roberta Fica
Objavljeno 25. svibnja, 2024.
Za život opasne prostrijelne rane u prsima i trbuhu, višesatne hitne operacije čiji pozitivan ishod nije bio siguran, sada možda i mjeseci oporavka - slovački premijer Robert Fico očito je za dlaku preživio atentat na njega u srijedu (15. svibnja 2024.). Desetljećima nije bilo tako ozbiljnog atentata na šefa vlade neke europske države. Šok je sada još veći, posebno u samoj Slovačkoj, ali i drugdje. Atentat na Fica tužan je vrhunac sve većeg nasilja nad političarima u mnogim europskim zemljama - piše Keno Verseck, čiji prilog, uz neznatne prilagodbe, prenosimo u cijelosti.

U Slovačkoj, politički duboko podijeljenoj zemlji od pet milijuna ljudi, u kojoj prevladava iznimno grub i nasilan ton između suprotstavljenih strana, gotovo svi Ficovi protivnici izrazili su užasnutost i ogorčenje. Glavna oporbena stranka otkazala je prosvjede protiv planirane reforme javnog emitiranja, koju je predložila Ficova vlada. Predsjednica Zuzana Čaputova, koja je i sama meta brojnih kampanja ocrnjivanja, te zbog toga odustaje od političke karijere, pozvala je političku elitu i javnost u svojoj zemlji da se odreknu klime mržnje i verbalnog nasilja.

Motivi počinitelja i okolnosti zločina još nisu razjašnjeni. Očito se radilo o usamljenom počinitelju. Sedamdesetjednogodišnji Juraj C. iz gradića Levice na jugozapadu Slovačke radio je za zaštitarsku tvrtku, a prema pisanju slovačkih medija navodno je neuspješno pokušavao ostvariti karijeru pisca i pjesnika. Očito je pripadao desničarskom udruženju pisaca. U prošlosti je također objavljivao sadržaje protiv migranata i Roma na društvenim mrežama. U isto vrijeme čini se da je bio i protivnik desno-nacionalističke vladine koalicije pod vodstvom premijera Fica. Promatrači ovog čovjeka karakteriziraju kao očito frustriranog i politički zbunjenog.

MEČIAROVA ERA


Ništa nije upućivalo na takav zločin protiv Fica. Ipak napad je dio dugogodišnje povijesti organiziranog kriminala u Slovačkoj i ozbiljnog nasilja u politici i, u određenoj mjeri, također je dio političke kulture pune dubokih pogrešaka. Slovačka nikad nije izvukla konačne konsekvence iz ove prošlosti. Nakon mirnog raspada Čehoslovačke i stjecanja neovisnosti 1993., Slovačka se pod vodstvom premijera Vladimira Mečiara godinama nalazila na raskrsnici između autokratskog režima s bliskim vezama s organiziranim kriminalom i razvoja pravne države. To je razdoblje bilo obilježeno gospodarskim i privatizacijskim kriminalom, brutalnim mafijaškim ubojstvima i brojnim ozbiljnim napadima na kritičare Mečiarovog sustava. Najgore razdoblje bila je borba za vlast 1995. između Mečiara i tadašnjeg predsjednika Michala Kovača, u kojoj je slovačka tajna služba otela predsjednikovog sina. Mečiar je navodno bio idejni tvorac afere, ali zbog amnestije koju je sam objavio, ona nikada nije razriješena.

Ulaskom Slovačke u EU 2004. godine činilo se da je s tom erom završeno. Bilo je to i vrijeme kada je započela velika politička karijera Roberta Fica u Slovačkoj. U to se vrijeme odvjetnik Fico profilirao kao socijaldemokrat i borac protiv korupcije i beskrupuloznog neoliberalizma. Premijer je postao prvi put 2006. godine. Ubrzo nakon toga je optužen za umiješanost u korupcijske skandale, uključujući aferu Penta Gorila, što je bio najveći postkomunistički korupcijski skandal u Slovačkoj, koji se odnosio na utjecaj sumnjivih poduzetnika na slovačku politiku.

U vrijeme Ficove vladavine dogodilo se naručeno ubojstvo novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnirove u veljači 2018. Kuciak je istraživao veze između politike i organiziranog kriminala u Slovačkoj. Iako Ficova vlada direktno nije imala ništa s ubojstvom, premijer je u to vrijeme morao podnijeti ostavku jer je Kuciak razotkrio veze s talijanskom mafijom u slovačkoj vladi, između ostalih i preko savjetnice i navodne Ficove ljubavnice. Navodni naručitelj ubojstva, poduzetnik Marian Kočner, također je održavao bliske veze s članovima vlade i visokim dužnosnicima u državnom aparatu. Općenito, slika Slovačke u to vrijeme bila je slika prave mafijaške države.

Nakon Ficove ere, odvjetnica i antikorupcijska aktivistica Zuzana Čaputova izabrana je za predsjednicu 2019., a sljedeće godine na vlast je došla liberalno-konzervativna reformska koalicija. Ipak, nade slovačkog društva u temeljite i trajne promjene na kraju se nisu ispunile; reformska koalicija raspala se prošle godine zbog stalnih sukoba. Fico se vratio na vlast nakon prijevremenih izbora u rujnu 2023. Od tada se on i njegova vlada ponajprije bave političkim utjecajem na pravosuđe, zaustavljanjem kaznenih postupaka za korupciju i ušutkavanjem neovisnih medija.

Fico se već prije puno godina iz socijaldemokrata transformirao u desničarskog nacionalista. On voli kritizirati Europsku uniju, liberalizam, "LGBTQ ideologiju" i navodne neprijatelje "tradicionalnih vrijednosti". Fico zastupa proruske i protuukrajinske pozicije, za njega su svi njegovi protivnici "izdajice", kritičke novinare naziva "hijenama", "idiotima" ili "protuslovačkim prostitutkama". Tako je Fico sam dao odlučujući doprinos klimi koju je užasnuta predsjednica Čaputova u govoru u srijedu ovako karakterizirala: "Retorika puna mržnje, kojoj svjedočimo, vodi u postupke pune mržnje!" A onda je dodala: "Molim vas, zaustavimo ovo!"

DRŽAVNA OTMICA


Više je nego upitno hoće li njezine riječi dobiti odjeka. U prvim reakcijama nakon pokušaja atentata na Roberta Fica, članovi Vlade i stranački drugovi uglavnom su optuživali oporbene stranke i nevladine novinare da su intelektualni nalogodavci zločina. To bi mogao biti znak da koalicija, a posebno Ficova stranka SMER, koriste napad kao priliku za poduzimanje još rigoroznijih mjera protiv oporbe i kritičara.

Jedan od onih, koji sada napada neovisne novinare, je slovački ministar obrane Robert Kalinak. On za to ima sve razloge, jer su prije nekoliko godina neovisni mediji u Slovačkoj razotkrili njegovu navodnu umiješanost u državnu otmicu. Radilo se o otmici vijetnamskog poduzetnika u Berlinu, koji je preko Bratislave prebačen natrag u Vijetnam. Kalinak je navodno kao ministar unutarnjih poslova u srpnju 2017. osigurao da se Trinh Xuan Thanh, koji je prethodno otet iz Berlina, mogao s lažnim dokumentima dovesti u Vijetnam zrakoplovom slovačke vlade. Kalinak je dugogodišnji prijatelj Vijetnama, između ostalog, tijekom posjeta 2017. inicirao je suradnju slovačkih i vijetnamskih tvrtki u sektoru sigurnosti i naoružanja.

Darko Jerković
Možda ste propustili...

OBLJETNIČKA GODINA VELIKOG KORČULANINA

Marko Polo - čovjek za sva vremena

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBLJETNIČKA GODINA VELIKOG KORČULANINA

Marko Polo - čovjek
za sva vremena

2

TEMA TJEDNA: EU I RH NAKON IZBORA

Drugdje šokovi, kod nas mir i stabilnost

3

RAZGOVOR: VLADIMIR MILINOVIĆ MEDIJSKI STRUČNJAK I KONZULTANT

Više pluralizma i mogućnosti za dijalog među različitim strankama