Magazin
UZBUNA IZ DEN HAAGA

Pozadina naloga za uhićenje Netanjahua
Objavljeno 25. svibnja, 2024.
I Izrael i SAD nazivaju zahtjeve za izdavanjem naloga za uhićenjem izraelskog premijera i ministra obrane “nečuvenim”. Netanjahu govori o napadu na Izrael, Biden upozorava da ga ne izjednačavaju s Hamasom...
Nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) zatražio raspisivanje naloga za uhićenjem izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra obrane Yoava Gallanta, i sam Netanjahu i predstavnici američke vlade jasno su kritizirali taj potez. Netanjahu je rekao da su zahtjevi napad na izraelsku vojsku i cijeli Izrael. Izrael će nastaviti rat protiv terorističke milicije Hamasa, rekao je Netanjahu. Iz priloga za DW, uz neznatne prilagodbe, prenosimo najzanimljivije dijelove.

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je postupke glavnog tužitelja ICC-a protiv Izraela "nečuvenim". Izrael i militantni islamistički Hamas ne smiju se izjednačavati, rekao je Biden. On je dodao da će SAD uvijek biti uz Izrael u slučaju prijetnji sigurnosti zemlje. Netanjahu je tvrdnje glavnog tužitelja Karima Khana opisao kao apsurdne i optužio tužiteljstvo za antisemitizam. "Kao premijer Izraela s gnušanjem odbacujem usporedbu haaškog tužitelja između demokratskog Izraela i masovnih ubojstava Hamasa", rekao je Netanjahu. I izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da je riječ o "skandaloznoj odluci". Izraelski predsjednik Itzchak Herzog također je opisao zahtjev za izdavanjem naloga za uhićenje premijera Netanjahua i ministra obrane Gallanta kao "više nego nečuven". Čelnik izraelske oporbe Jair Lapid govorio je o "potpunom moralnom zakazivanju".

KRIVI DOJAM


Isti postupak glavnog tužitelja protiv Hamasa i Izraela stvara lažnu sliku, navodi njemačko Ministarstvo vanjskih poslova: "Istovremeni zahtjev za izdavanjem naloga za uhićenje vođa Hamasa s jedne strane i dvojice izraelskih dužnosnika s druge strane ostavio je lažni dojam izjednačavanja", rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova u Berlinu. "Ipak, sud će sada morati procijeniti vrlo različite činjenice koje je glavni tužitelj detaljno iznio u svom zahtjevu", navodi glasnogovornik.

Bila je to prva izjava njemačke vlade o ovom pitanju. Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je na odgovornost militantnog islamističkog Hamasa: "Vođe Hamasa odgovorni su za barbarski masakr u kojem su muškarci, žene i djeca brutalno ubijeni, silovani i oteti u Izraelu 7. listopada. Hamas nastavlja držati izraelske taoce u neopisivim uvjetima, napadati Izrael raketama i koristiti se civilnim stanovništvom Gaze kao živim štitom", navodi ministarstvo.

Kada je riječ o Izraelu, Ministarstvo navodi: "Izraelska vlada ima pravo i dužnost štititi i braniti svoje stanovništvo od ovoga. Jasno je da se primjenjuje međunarodno humanitarno pravo sa svim njegovim obvezama." Njemačka je, navodi se dalje, uvijek podržavala Međunarodni kazneni sud i poštuje njegovu neovisnost i postupke kao i u slučaju svih drugih međunarodnih sudova.

Glasnogovornik britanskog premijera Rishija Sunaka rekao je da postupak ICC-a protiv Netanjahua nije od pomoći. "Ova mjera ne pridonosi okončanju borbi, oslobađanju talaca ili dopremanju humanitarne pomoći u zemlju", rekao je glasnogovornik. Upitan hoće li policija uhititi Netanjahua ako dođe u Britaniju, rekao je da ne želi govoriti o onome što je opisao kao "hipotetsko".

Tužitelj Karim Khan obrazložio je svoje zahtjeve rekavši da su Netanjahu, Gallant i trojica vođa Hamasa Jahia Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri, zvani Deif, i Ismail Haniyeh - u vezi s ratom na Bliskom istoku koji traje više od sedam mjeseci - odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Pojasu Gaze i Izraelu. Netanjahuu i Gallantu se, između ostalog, prebacuje da su odgovorni za izgladnjivanje civila kao metodu ratovanja kao i za neselektivna ubojstva i ciljane napade na civile. Tužitelj čelnike Hamasa optužuje, između ostalog, za "istrjebljenje", kao i za ubojstva, uzimanje talaca, silovanje i mučenje kao zločine protiv čovječnosti. O terorističkom napadu Hamasa na Izrael 7. listopada koji je izazvao rat, rekao je da je vlastitim očima vidio "poražavajuće prizore tih napada i dubok utjecaj beskrupuloznih zločina navedenih u danas podnesenim prijavama".

Hamas je sa svoje strane kritizirao zahtjeve glavnog tužitelja za naloge za uhićenjem njegovih vođa. "Njegova odluka uspoređuje žrtvu s krvnikom i potiče (izraelsku) okupaciju da nastavi genocidni rat", stoji u priopćenju koje je prenio TV kanal Al-Aqsa koji je blizak Hamasu.

TEŠKA ODLUKA


Suci ICC-a sada moraju odlučiti hoće li biti prihvaćen zahtjev za izdavanjem međunarodnih naloga za uhićenje. Glavni tužitelj mora podnijeti zahtjev za izdavanjem naloga za uhićenjem preliminarnom istražnom povjerenstvu kojeg čine tri suca, a kojem je potrebno u prosjeku dva mjeseca da ispita dokaze i odluči može li se postupak nastaviti. Sud nema mogućnosti izvršavanja naloga za uhićenjem. Međutim, u slučaju izvršenja radnje, sloboda kretanja osoba za kojima je raspisan nalog ozbiljno je ograničena. Posljedica naloga za uhićenjem bila bi da bi sve države ugovornice suda bile obvezne uhititi tražene i predati ih sudu čim se nađu u njihovoj zemlji. Uz to Khanov zahtjev također produbljuje međunarodnu izolaciju Izraela. Izrael međutim nije država potpisnica ICC-a. (zi/ARD/DW)
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana