Magazin
FRA STJEPAN BRČINA SVEĆENIK IZ ZAGREBA

Više ne moramo ići misionariti u svijet, dovoljno je otići na društvene mreže
Objavljeno 25. svibnja, 2024.
Lipanj je rezerviran za još jedan, šesti u nizu Antunovski hod mladih 8. lipnja. Nešto više o njemu, ali i o duhovno-duhovitim večerima mladih, zbog kojih se rijeke ljudi slijevaju u Baziliku svetog Antuna Padovanskog u Zagrebu, u Intervjuu Media servisa otkrio je fra Stjepan Brčina.

Fra Stjepan Brčina slovi za jednog od najpopularnijih svećenika u Zagrebu. Oko sebe okuplja brojne mlade koji svakog četvrtka dolaze na duhovno-duhovite večeri. Kako to objašnjava?

- Jedno mjesto, jedna crkva, gdje je susret otvorenog tipa, gdje te nitko ne pita tko si i što si. Tamo dolaze i poznate osobe, i obične osobe, i siromašni, i bogati, i svi se osjećaju slobodno, što je najvažnije. Nitko nikoga ne gleda niti se tko kime bavi, svatko gleda svoje srce, i lijepo je vidjeti da se, kad susret završi, ostajemo družiti i da se mladi povezuju, upoznaju, razmjenjuju iskustva...

Za evangelizaciju se fra Stjepan vješto služi i društvenim mrežama. Moglo bi se reći da se prometnuo u pravog influencera - na Instagramu ga prati gotovo 74 tisuća ljudi, a i njegov YouTube kanal ‘’budiFRAjer’’ vrlo je popularan među mladima:

- Jedan je papa lijepo rekao da je internet novi kontinent. Mi više ne moramo ići u Afriku, ne moramo ići na bilo koji drugi kontinent da misionarimo, dovoljno je otići na društvene mreže. Puno puta me pitaju zašto me mladi prate. Mladi prate sadržaj. To je još jedan pokazatelj koliko mladi traže sadržaj. Ja ne stavljam tamo svoje fotografije, što jedem, što pijem, s kim sam, kamo putujem, nego stavljam duhovni sadržaj. To je jedan lijep znak da mladi traže, zaista su veliki pregledi i naših propovijedi i naših kateheza na YouTube kanalu, na društvenim mrežama...

Nalazimo se u doista izazovnim vremenima - bjesne ratovi, ekonomska situacija je za mnoge nepovoljna... Kako ljudima vratiti nadu?

- Mi uvijek dramimo, govorimo da je ovo najgore vrijeme, prije se živjelo bolje nego danas... Ili gledamo negativno na budućnost, pesimisti smo. Ma sad nam je Gospodin dao ovo vrijeme, mislite da je drugima bilo lakše ili će onima koji će doći poslije nas biti lakše? Stvar je u tome što unosiš u sebe, čime se duhovno hraniš. Jer ako današnji čovjek stalno ide čitati medije, portale i ostalo, onda se nakon toga odmah može ići ubiti. Ako pak odeš čitati Bibliju ili se odeš duhovno hraniti pozitivnim stvarima, drukčije reagiraš, javlja ti se vjera, nada, pozitivne misli... No, ponovit ću, ako se hraniš negativnim stvarima, nećeš u sebi probuditi nadu, a ako se hraniš Božjom riječju koja tebi 365 dana kaže: Ne boj se, naravno da ćeš se onda početi tako ponašati i osjećati. Na nama je izbor - zaključuje fra Stjepan Brčina. (Kristina Tomljanović/MS)

Darko Jerković
Možda ste propustili...

OD BONNA DO BAKUA: TKO PLAĆA ŠTETE KOJE SE GOMILAJU?

Sve košta, pa i klima