Novosti
NEMA POVREDE KODEKSA SUDAČKE ETIKE

Sudačko vijeće Visokog kaznenog suda odbacilo pritužbe protiv Ivana Turudića: Nepotpune i nerazumljive
Objavljeno 23. svibnja, 2024.
VKS naglašava da podnositelj pritužbe nije ponudio dokaze na kojima temelji svoj zahtjev
Sudačko vijeće Visokog kaznenog suda (VKS) odbacilo je pritužbu predsjednika tog suda Željka Horvatovića za pokretanje postupka povrede Kodeksa sudačke etike protiv Ivana Turudića, donedavnog suca prizivnog suda koji u ponedjeljak preuzima dužnost glavnog državnog odvjetnika.

Visoki kazneni sud je, objavljujući samo Turudićeve inicijale, izvijestio da je sudačko vijeće VKS-a raspravljalo 7. svibnja o prikupljenim materijalima i pretpostavkama za daljnje postupanje u povodu pritužbe predsjednika VKS-a zbog povrede dostojanstva sudačkog poziva. Prizivni sud je dodao da je sjednica sudačkog vijeća održana uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića.

Na sjednici je utvrđeno da sadržaj pritužbe upućuje da je ona nepotpuna i nerazumljiva jer iz nje nisu razvidni vrijeme i opis konkretne radnje kojom je počinjena eventualna povreda Kodeksa sudačke etike, a to nije moguće odrediti ni nakon prikupljanja dokumentacije od N1 televizije, RTL Televizije i Nove TV, kao i od nadležnih pravosudnih tijela. Stoga je sudačko vijeće donijelo zaključak kojim je pritužba, u smislu članka Zakona o općem upravnom postupku o nedostatcima u postupku, vraćena podnositelju kao neprikladana za postupanje, te je podnositelj obvezan otkloniti spomenuti nedostatak i ponovno podnijeti dopunjenu pritužbu u roku od 15 dana. U suprotnom, ističe VKS, pritužba će biti odbačena.

VKS dodaje da je podnositelj pritužbe 16. svibnja dostavio podnesak sudačkom vijeću u kojem je naveo da pritužba sadržava jasan razlog i potpun vremenski okvir da bi se o njoj moglo odlučiti. Pritom je podnositelj, dodaje prizivni sud ne navodeći identitete, precizirao da se pritužba podnosi u odnosu prema Turudićevim izjavama koje je, prije i nakon što je imenovan glavnim državnim odvjetnikom, dao sudjelujući kao gost spomenutih televizijskih kuća o susretima sa Zdravkom Mamićem u vrijeme dok je Turudić bio sudac zagrebačkog Županijskog suda, a Mamić predmet istrage.

VKS nastavlja kako je na sjednici sudačkog vijeća, održanoj 22. svibnja, jednoglasno utvrđeno da takav sadržaj pritužbe ne upućuje jasno u čemu se sastoji povreda Kodeksa sudačke etike, odnosno radi li se o medijskim istupima prije i nakon Turudićeva imenovanja glavnim državnim odvjetnikom koji bi bili u suprotnosti s Kodeksom, javnim izjavama da su se dogodili susreti ili sami susreti koji su suprotni Kodeksu sudačke časti.

VKS naglašava da je podnositelj pritužbe, prema odredbama Zakona o općem upravnom postupku (ZUP), dužan iznijeti točno, istinito i određeno činjenično stanje na kojem temelji svoj zahtjev, a dužan je za svoje navode ponuditi dokaze i po mogućnosti ih podnijeti, što u konkretnoj stvari nije učinjeno. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIT ĆE TO PRVI CJELOVITI CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Gradit će se prva domaća energana koja pretvara mulj i blato u energiju

2

HRVATSKE ZRAČNE LUKE BILJEŽE SVE BOLJE REZULTATE

Na Klisi četiri puta više putnika nego na Krku

3

KRIM-SLUŽBENIK UDALJEN IZ SLUŽBE

Vozio pijan auto PU vukovarsko-srijemske