Svijet
VOJNI DUŽNOSNIK U ZATVORU

Zamjenik načelnika glavnog stožera ruske vojske uhićen zbog korupcije
Objavljeno 23. svibnja, 2024.
Rusija je uhitila zamjenika načelnika glavnog stožera vojske, general-pukovnika Vadima Šamarina, pod sumnjom za primanje mita velikih razmjera, izvijestili su u četvrtak ruski mediji. To je četvrto uhićenje visoke vojne osobe od 23. travnja, kada je zamjenik ministra obrane Timur Ivanov stavljen u istražni pritvor zbog sumnje da je primio mito. Od tada su uhićeni i general-pukovnik Jurij Kuznjecov, šef osoblja u ministarstvu obrane, i general-bojnik Ivan Popov, bivši zapovjednik ruske 58. armije.

Ovo je najveći skandal u redovima ruske vojske unatrag niza godina. Uhićenja su naznaka ozbiljnih napora da se iskorijeni korupcija povezana s unosnim vojnim ugovorima. Uhićena su i trojica ostalih povezanih s visokim ruskim vojnim ličnostima, prijatelj Ivanova, vlasnik građevinske tvrtke koja je navodno isplaćivala mito i bivši šef nekoliko tvrtki podređenih ministarstvu obrane. Šamarin je zamjenik Valerija Gerasimova, načelnika glavnog stožera ruske vojske. Gerasimov nije optužen ni za jedno zlodjelo, ali je meta žestokih kritika zbog načina vođenja rata u Ukrajini.

Do niza uhićenja dolazi usred velikih promjena u ruskom vojnom kadru. Naime, predsjednik Vladimir Putin ovog je mjeseca smijenio Sergeja Šojgua s mjesta ministra obrane, zamijenivši ga bivšim zamjenikom premijera Andrejom Belousovim, koji nema vojno iskustvo. Na taj se potez gleda kao na pokušaj da se ruska ekonomija učinkovitije stavi u službu vojske, te kako bi se uklonila korupcija u obrambenom sektoru. Šamarinu prijeti kazna do 15 godina zatvora ako se potvrdi optužnica za primanje mita velikih razmjera. H
Možda ste propustili...

PALESTINSKI CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE POLITIKE I ISTRAŽIVANJA

Anketa pokazuje porast potpore oružanoj borbi među Palestincima

NAKON SMRTI PREDSJEDNIKA EBRAHIMA RAISIJA U HELIKOPTERSKOJ NESREĆI

Šest kandidata za predsjednika