Regija
ZASJEDALA SKUPŠTINA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

O navodnjavanju, obrani od tuče, isplati odštete...
Objavljeno 24. svibnja, 2024.
VINKOVCI - Skupština Vukovarsko-srijemske županije donijela je odluke o obvezi i visini plaćanja naknade za sustave navodnjavanja za 2024. godinu, a riječ je o sustavima Sopot i Blata-Cerna, koji su u funkciji od 2020. godine, te Ervenica i Lipovac izgrađenima lani, kojima je pokriveno više od 2750 hektara površina.

Fikasnu naknadu za 2024. godinu plaćaju svi korisnici unutar zone obuhvata sustava navodnjavanja za troškove upravljanja i rukovanja, troškove održavanja i zajedničke troškove sustava. Godišnja naknada iznosi 63 eura za hektar. Naknadu za varijabilne troškove u iznosu od 0,184 eura za kubni metar utrošene vode plaćaju krajnji korisnici, a mjerenje se obavlja na njihovu vodomjeru. Župan Damir Dekanić izrazio je uvjerenje da će sustavi navodnjavanja odlično funkcionirati u sljedećem razdoblju i uvelike doprinijeti razvoju poljoprivrede kakvu priželjkuju, a riječ je o intenzivnim kulturama, voćarstvu, vinogradarstvu i sličnome.

Razmotren je i godišnji izvještaj o radu obrane od tuče za Vukovarsko-srijemsku županiju u prošloj godini, a razgovarano je i o planovima vezano za zaštite od tuče u tekućoj godini. "Već u nekoliko navrata spominjemo ono što nas tišti, a to je da istočni dio županije - Vukovar, Ilok, pa do Cvelferije - nažalost nije zaštićen od tuče. Upitno je jesu li zaštićeni i oni dijelovi koji imaju sustave u funkciji. Upravo zbog takvog hidrometeorološkog promišljanja ovi se sustavi ne obnavljaju, a mi tražimo da se uspostavi zaštita i na tom području ili da se osmisli neki drugi način. To se s razine Županije ne može odraditi, ipak struka mora reći svoje mišljenje, a želimo iste uvjete kakve imaju i svi drugi, na što smo stavili naglasak", zaključio je župan.

Županijska skupština usvojila je dopunu Odluke o konvalidaciji Odluke o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodne nepogode nastalih u srpnju 2023. Od ukupno dodijeljenih sredstava Vlade RH za žurnu sanaciju stambenih objekata na osnovi ranije usvojena dva kriterija, dodana su i dva dodatna kriterija. Riječ je o refundaciji oštećenicima prijavljenima u Registar šteta sa štetama na stambenim objektima većima od 60 posto i refundaciji fizičkim osobama koje su same platile račune za sanaciju vlastitih stambenih objekata u prvih nekoliko dana nakon prirodne nepogode.

VSŽ će uputiti Vladi RH zahtjev za donošenjem novog rješenja o raspodjeli preostalog neutrošenog iznosa na gospodarske, sakralne i objekte javne namjene stradale u nevremenu. M.L.O.
Možda ste propustili...

ZA DOPRINOS RAZVOJU TEHNIČKE KULTURE

Ivani Francuz Godišnja nagrada “Faust Vrančić”

TRADICIONALNO VELIKO OKUPLJANJE ŽUPANIJSKIH UMIROVLJENIKA

Iz VPŽ-a 1100 umirovljenika na zajedničkim susretima

UPUTIO PASTIRSKU ZAHVALU ZA SVE ŠTO ČINE U RADU S DJECOM

Nadbiskup Hranić s odgajateljima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo
200 riba teških skoro tonu

2

DUNAV KOD BATINE POČEO OPADATI

Za najviše tjedan dana povratak na Zeleni otok

3

U PERIVOJU PRANDAU-MAILATH

Na Miholjačkom sajmu sudjelovalo 55 izlagača