Kultura
U SJEDIŠTU UN-A OTVORENA IZLOŽBA O HRVATSKOJ KULTURI

LADO je nastupio u New Yorku
Objavljeno 23. svibnja, 2024.
Hrvatska kultura predstavljena je u New Yorku. U sjedištu Ujedinjenih naroda otvorena je izložba "Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama", a pred diplomatima na East Riveru nastupili su članovi nacionalnog folklornog ansambla Lado. U New Yorku je obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske, koja je prije 32 godine, 22. svibnja 1992., zajedno sa Slovenijom i BiH, postala punopravna članica UN-a. U sjedištu UN-a na Manhattanu predstavljeno je 19 od ukupno 21 hrvatskog kulturnog fenomena na listi UNESCO-a. Diplomatima je dodir sa živom baštinom omogućio nastup ansambla Lado.

- Odaziv je sjajan. Mislim da zasluga za to trebaju imati i organizatori izložbe, Etnografski muzej, ali i Lado, jer, doista, naš Lado daleko se čuje - istaknuo je hrvatski veleposlanik pri UN-u Ivan Šimonović.

U svojoj dugoj povijesti nacionalni folklorni ansambl nastupao je na američkim pozornicama, a sad se pripremaju za još jednu turneju Sjevernom Amerikom. U međuvremenu su mali dio svog bogatog repertoara predstavili svijetu diplomacije u UN-u. Predstavljanje hrvatske tradicije okupilo je diplomatske predstavnike iz 150 država. T.K.
Možda ste propustili...

HRVATSKO PJEVAČKO DRUŠTVO LIPA

Osječani u Tuzli osvojili prvo mjesto

LADY JADRANKA NJERŠ BERESFORD-PEIRSE

Važno odlikovanje kralja Charlesa III.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LADY JADRANKA NJERŠ BERESFORD-PEIRSE

Važno odlikovanje kralja Charlesa III.

2

Domagoj Vidović dobio Hrvatski stećak

3

77. PUT DODIJELJENE AMERIČKE KAZALIŠNE NAGRADE

Prvi Tonyji za Radcliffa, Stronga i Paulson