Mozaik
MATIJA KAČAN SNIMAT ĆE NASTAVAK FILMA “ZG80”

Jedva čekam ponovno okupljanje s Krpom, Žutim, Bubom, Kizom
Objavljeno 24. svibnja, 2024.
Svatko je bar neko vrijeme proveo na tribini i želio biti u navijačkoj skupini, s time se mladi čovjek želi identificirati
Početkom srpnja započinje snimanje nastavka kultnog filma "ZG80", koji se bavi navijačima Dinama iz 1980-ih godina. Ovaj prednastavak filma "Metastaze" Branka Schmidta postao je najgledaniji hrvatski film 2016. i omiljen među domaćom publikom. Na znameniti 13. svibnja, obljetnicu velikog sukoba na stadionu Maksimir uoči utakmice Dinama i Crvene zvezde, održano je prvo čitanje scenarija filma "ZG90" koji se odvija deset godina poslije, u prijelomno razdoblje.

Poznata ekipa


Scenarij nadolazeće akcijske komedije potpisuje dvojac Ivo Balenović i Robert Cukina, redatelj je Ištvan Filaković, a producent Robert Piršl. Kakav je prvi dojam nakon pročitanog scenarija, otkriva nam osječki glumac Matija Kačan, poznat po ulozi Filipa.


- Za sada se čini da je jako zanimljivo, okupila se dobra ekipa. Bili smo na 34. obljetnici nikad odigrane, legendarne "Bobanove utakmice", da zapalimo svijeću svim poginulim Bad Blue Boysima i navijačima Dinama te najavimo snimanje novog nastavka filma. Budući da su reakcije na prošli film bile odlične, vjerujem da je publika nestrpljiva, čak možda i više od nas aktera. Veliki je interes glumaca za taj film, pogotovo onih koji su bili dionici, koji se s ponosom sjećaju tog vremena i te utakmice kao nečega što je obilježilo jedno povijesno razdoblje. U filmu ćemo pratiti istu ekipu kao iz proteklog filma; Krpa, Fićo, Žuti, Buba, Kizo… naći će se u novim okolnostima, ali u svojem gradu i sigurno neće biti nespremni. Robert Cukina i Ivo Balenović ponovno potpisuju scenarij kao i u prošlom filmu, napravili su sjajan posao kao i uvijek - govori nam Kačan, inače glumac HNK u Osijeku.

Nekadašnju postavu filma "ZG80" činili su Rene Bitorajac, Marko Cindrić, Filip Detelić, Domagoj Mrkonjić i drugi, a mnogi će uskoro reprizirati svoje uloge. Snimanje filma ostalo je Kačanu u odličnom, ali mutnom sjećanju, priznaje. To mu je razdoblje, kaže, obilježeno dobrom družinom, mladim entuzijastima željnim glume i partijanja.

- S radošću se prisjećam svakog umornog jutra u beogradskom hotelu i još umornijeg vraćanja sa seta vjerujući da nakon večere idemo spavati. Da nas to, eventualno jedno pivo prije spavanja neće odvesti dugo u noć. Nisam ništa mislio, ali sam znao da ako se to ludilo i zajedništvo prenese preko kamere - onda je to to. Drago mi je da smo u tome i uspjeli. Znao sam da imamo dobru priču i izvrsnu ekipu u svim sektorima, na setu se osjećalo ono nešto i mislim da je zato film uspio doći do srca gledatelja. To mi je bio prvi profesionalni film, dandanas sam presretan što sam bio dijelom te glumačke ekipe. Bilo je uzbudljivo, lijepo i s puno međusobnog poštovanja, jedva čekam ponovno okupljanje - ističe Matija.

Dan 13. svibnja 1990. godine Kačan pamti kao jedan od najvažnijih datuma u Hrvatskoj povijesti. Osjeća veliko poštovanje prema danu koji je tada vjerno pratio s roditeljima preko televizije, a upravo je taj događaj centar radnje filma "ZG90".

- To je dio moje mladosti. Svatko je bar neko vrijeme proveo na tribini i želio biti dijelom navijačke skupine, s time se mladi čovjek želi identificirati. Naravno da su Ratnici podzemlja nešto što smo svi gledali i obožavali, Green street hooligans i The football factory su filmovi koji su obavezno "štivo". Scenaristi su se ovaj put bavili vremenom i zapletima oko te utakmice. Obilježena raspadom države, mnogi tu neodigranu utakmicu nazivaju početkom rata jer se na tribini osjećalo bilo naroda koji je htio taj raspad. To je i vrijeme kada su se održali prvi slobodni višestranački izbori, predsjednik Tuđman i HDZ su imali podršku svih navijača u Hrvatskoj zbog želje za samostalnošću. Bujajući nacionalizam i s druge strane u Srbiji bio je agresivniji, ali je u Zagrebu naišao na malo žešći otpor. Tako je događaj prema CNN-u uvršten u pet utakmica koje su promijenile svijet. Mislim da nastavak nije ispolitiziran, ali priča ima povijesno političko značenje koje je dosta nedjeljivo za to razdoblje - govori Kačan.

Povratak Filipu


Kačan će uskoro uskočiti u dobro poznatu ulogu Filipa, ali ovaj put u razmaku od 10 godina. Filip je drag dečko koji studira na Filozofskom fakultetu i obožavatelj je nogometa, pa tako odlazi sa svojim prijateljima iz kvarta na prvo gostovanje u Beograd s Bad Blue Boysima. Isprva nespretan i bojažljiv, upada u neprilike iz kojih se uspješno izvlači sa svojom ekipom, no nakon povratka u Zagreb shvaća koliko ga privlači taj svijet navijanja i "furka" s tribina.

- Mislim da ga malo prehiće, kako bi se reklo, ali dalje ne smijem otkrivati. Doduše, “kruška ne pada daleko od stabla” budući da su mu roditelji bili proljećari ‘71., tako da u njemu čuči mali revolucionar. Vjerujem da će biti zanimljiva njegova promjena u odnosu prema prijašnjem filmu gdje je više bio pasivni pripovjedač. On je dosta mirnije prirode od mene privatno, pa sam se morao smirivati na setu kada bi krenula akcija. Sada, kada je Filip doživio promjenu u novom nastavku, mislim da će mi biti lakše. Najteže će mi biti postati 15 - 20 godina mlađi. Filip će se poprilično promijeniti u novom nastavku tako što će, nažalost, zavoljeti čari ulice - otkriva Kačan.

Elena Lukić
Možda ste propustili...

POZNATI KULINARSKI ŠEF

Ramsay doživio tešku nesreću

PRIJAVE SU ZA LJUBITELJE FOTOGRAFIJE OTVORENE DO 30. SRPNJA

Novi natječaj National Geographica

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJPOPULARNIJA ŠVEDSKA GRUPA SVIH VREMENA

Bjorn iz ABBA-e: Naš bend ima tako glupo ime

2

DESTINACIJA DOBRE GLAZBE

Na Jarunu počinje
INmusic, trodnevna
svečanost rock glazbe

3

TURIST IZ KAZAHSTANA

Htio uklesati ime na zid u Pompejima