Crna kronika
IŠARAO VOZILA, KUĆE, VAGONE...

39-godišnjak grafitima napravio 10.000 eura štete
Objavljeno 23. svibnja, 2024.
Splitski policajci dovršili su kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo podnošenjem prijave protiv 39-godišnjeg muškarca koji je ispisivanjem grafita na području Splita ostvario obilježja čak jedanaest kaznenih dijela oštećenja tuđe stvari. Iz policije navode kako je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je 39-godišnji muškarac u prosincu 2023. godine u dva odvojena događaja na željezničkom kolodvoru u Splitu, na putničkim vagonima u vlasništvu Hrvatskih željeznica, ispisao šarene grafite. Ukupna materijalna šteta procijenjena je na 1500 eura. Početkom godine, 28. siječnja tijekom noći, u dvorištu DVD-a Split na vatrogasnom vozilu grafit je ispisao crnim sprejem i napravio opet štetu u iznosu od oko 1500 eura. Tijekom veljače na fasadi srednje škole u Splitu s pomoću spreja ponovno je ispisao tri grafita. Čak šest kaznenih djela počinio je od prosinca 2023. do travnja 2024. kada je koristeći se sprejem oštetio pročelja na šest stambenih zgrada u Gundulićevoj, Bihačkoj, Starčevičevoj ulici, Ulici Ćirila i Metoda i Ulici Domovinskog rata ispisujući grafite različitih boja i nerazumljivog sadržaja. Materijalna šteta nastala ispisivanjem grafita na fasadama procijenjena je na 5800 eura.

“Također, tijekom veljače ove godine oštetio je i parkirani kamion koji je bio parkiran u ulici Put Supavla na način da je koristeći se sprejem na njemu ispisao grafit dužine pet metara i visine dva metra. Ukupna materijalna šteta koja je utvrđena do sada kao posljedica kaznenih djela procjenjuje se ukupno na 10 tisuća eura. Protiv 39-godišnjaka bit će podnesena kaznena prijava nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu", doznajemo iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Prema Kaznenom zakonu, tko crtežima ili natpisima neovlašteno mijenja izgled zidova, motornih vozila ili drugih površina, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine. Međutim, ako je netko navedenim prouzročio znatnu štetu, predviđena je zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina. S.Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana