Kultura
HNK U OSIJEKU: NOVA PREMIJERA

“Let iznad kukavičjeg gnijezda” govori o nasilju sustava nad pojedincem
Objavljeno 22. svibnja, 2024.
Roman Kena Keseya “Let iznad kukavičjeg gnijezda” moćnim je glasom 1962. godine progovorio o nasilju što ga sustav provodi nad pojedincem. Već sljedeće godine Dale Wasserman pretočio ga je u predstavu koja je pokorila publiku i kritiku, a živopisna paleta likova koji su se igrom sudbine ili vlastitim (“lukavim”) izborom našli pod okriljem umobolnice u režiji Miloša Formana učinili su ga 1975. pravim filmskim klasikom.

Priču o Randleu McMurphyju, koji odluči zatvorsku kaznu umjesto u zatvoru odslužiti u ustanovi za mentalno oboljele, odnosno o igri izigravanja sustava koja se pretvara u istinsku borbu za prava i slobodu duha, kao treću ovosezonsku dramsku premijeru Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku u petak, 24. svibnja, u 20 sati redateljski će iznijeti Dražen Ferenčina, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

- Drago mi je da smo ponovno ostvarili suradnju s Draženom Ferenčinom, koji je na našu scenu već donio brojne uspješnice. Prema onom što sam vidio na probama, svatko od protagonista sjajno je odradio svoj dio posla i uživio se u cijelu priču, te stvar izgleda gotovo filmski. Činjenica da je ovo doista jedna velika ansambl-predstava, u koju je uključen velik broj naših glumaca, kao i naša dosadašnja suradnja s Draženom Ferenčinom, vjerujem da je jamac uspjeha i ovog naslova - riječi su intendanta HNK-a u Osijeku Vladimira Hama.

Asistent redatelja je Aljoša Čepl, dramaturgiju i adaptaciju potpisuje Petra Mrduljaš, glazbu Hrvoje Marjanović iz Krankšvestera, scenografkinja je Irena Kraljić, kostimografkinja Marita Ćopo, za scenski je pokret zadužen Alen Čelić, za oblikovanje svjetla Tomislav Kobia, a za video Ivan Marušić Klif. Redatelj Ferenčina nada se kako su autorska i glumačka ekipa osječkog “Leta iznad kukavičjeg gnijezda” iskoristile sve prednosti koje kazalište pruža, te da će publika koja dolazi s nekom svojom slikom stvorenom na osnovi filma “imati što vidjeti u predstavi”.

- Centralna je tema odnos pojedinca i sustava, te se otvara važno pitanje što je to normalno i tko to određuje. Čini mi se da smo svi mi danas zapravo nalik na pacijente iz Keseyeva romana, i to je osnovna nit kojom smo se pokušavali baviti u predstavi. Kazališne specifičnosti u izražajnim sredstvima uvijek su različite od filmskih. Nekad smo zakinuti, a nekad, ako smo dovoljno kreativni i maštoviti, imamo i neku prednost. Svaki član autorske ekipe i svaki glumac bili su jako važni kotačići mehanizma, a meni se čini da će publika vidjeti da stroj koji smo izgradili itekako funkcionira - kazao je Ferenčina.

Randlea McMurphyja utjelovljuje ravnatelj Drame Miroslav Čabraja, koji je pozvao sve građanke i građane Osijeka da dođu u HNK i pogledaju “još jednu iznimnu dramsku predstavu”. Sestru Ratched igra Antonia Mrkonjić, u ulozi doktora Spiveya bit će Armin Ćatić, a Candy Starr igra Matea Grabić Ćaćić. Duško Modrinić glumit će poglavicu Bromdena, kao Billy Bibbit na sceni će se naći Antonio Jakupčević, a kao Hardinga gledat ćemo Vjekoslava Jankovića. Uloge u “Letu iznad kukavičjeg gnijezda” ostvarit će i Matko Duvnjak Jović, Ivan Ćaćić, Aljoša Čepl, Dominik Karaula, Davor Panić, Mario Rade, Antonija Pintarić, Selma Sauerborn, Mirko Ilibašić, Luka Vondrak i Matko Jukić. D.Miklić
Dražen Ferenčina

redatelj

Čini mi se da smo svi mi danas zapravo nalik na pacijente iz Keseyeva romana, i to je osnovna nit kojom smo se pokušavali baviti u predstavi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

Dvije premijere osnovnoškolaca

2

POSLJEDNJA OVOSEZONSKA PREMIJERA

Opera "Prodana nevjesta" premijerno izvedena u osječkom HNK-u

3

HNK U OSIJEKU: “PRODANA NEVJESTA”

Opera o ljubavi, puna je komičnih obrata, prožeta koloritom češkog folklora