Kultura
ČITAJ, LEGA, ČITAJ! FESTIVAL JE KNJIGE U OSIJEKU

Nina Obuljen Koržinek: Ovo što vidimo ove godine nadmašilo je sva očekivanja
Objavljeno 22. svibnja, 2024.
Festival će trajati sve do nedjelje, s početkom od 10 sati, a ulaz se ne naplaćuje
U Osijeku, u Športskoj dvorani Gradski vrt, počelo je drugo izdanje Panonskog festivala knjige. Trajat će do nedjelje i spreman je posjetiteljima ponuditi brojne književne novitete, promocije knjiga, susrete s autoricama i autorima, dječje programe, radionice, kvizove... ukupno je 55 izlagača.

Panonski festival knjige jedinstven je događaj u kulturnom životu Osijeka i Hrvatske čiji je cilj promocija knjige i pisane riječi te poticanje i njegovanje čitanja domaće i strane literature, posebno kod djece i mladih. Tako je Gradski vrt ponovno postao mjesto druženja najboljih hrvatskih izdavača, i novih i etabliranih književnih zvijezda Panonije te književne publike iz cijele Hrvatske, ali i regije koja uživa u pisanoj riječi.

Regionalno središte


Festival je otvorila Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, koja je tom prigodom izjavila kako je već prvo, prošlogodišnje izdanje pokazalo koliko su čitatelji u ovom dijelu Hrvatske željni ovakvih sadržaja.

- Već tada smo bili ugodno iznenađeni odazivom, ali ovo što vidimo ove godine nadmašilo je sva očekivanja. Apsolutno su izlagački prostori popunjeni, tako da se tražio i dodatni prostor! I ove godine imamo jako zanimljiv popratni program u kojemu su se povezali stručnjaci, promotori knjige i čitanja, ali i intelektualci koji se bave kulturom, novinarstvom iz ovog dijela Hrvatske i oni su se udružili s partnerima iz drugih dijelova Hrvatske. Ne mogu ništa drugo nego čestitati organizatorima - izjavila je ministrica.

I Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka, zadovoljan je "startom" festivala, jer ovo je još jednom pokazalo kako Osijek kao regionalno središte treba imati festival knjige, te ne sumnja u njegov uspjeh.

- Pisana riječ, kažu, razvija maštu, otvara nove horizonte, nove svjetove za sve generacije čitača. Tako i slogan festivala "Čitaj, lega, čitaj!" poziva sve k nama u Osijek, a kako bi se pokazali kao grad knjige - istaknuo je Radić.

Podršku organizaciji i održavanju dala je i Osječko-baranjska županija.

- Veseli vidjeti među posjetiteljima puno djece, uvjeren sam da ćemo ovakvim događanjima potaknuti među njima ono što je važno, a to je da redovito čitaju knjige i da se educiraju za ono što ih čeka u budućnosti - rekao je Josip Miletić, zamjenik osječko-baranjskog župana.

- Morali smo odgovoriti na izvrstan odaziv prve godine i pazili smo da to bude slojevito, kroz aktualne pisce, da imamo goste iz susjedstva, da dječji program bude izvrstan. Tu su i radionice i za odrasle i radionice za škole. Ukratko, mjesto koje će do kraja tjedna biti dnevni boravak Osijeka i Slavonije - izjavio je Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK-a.

Jučerašnjim prijepodnevom među posjetiteljima dominirali su osnovnoškolci. Učiteljica razredne nastave Anđa Puljević, s kolegama, dovela je učenike nižih razreda iz OŠ Mladost Osijek. Bili su i prošle godine, pa su iskazali zanimanje da dođu i ove godine. Postavili smo joj najteže pitanje - čitaju li djeca danas knjige?

- Odgovor je zapravo vrlo jednostavan - čitaju ako ime se ponudi dovoljno zanimljiva literatura - odgovorila je Puljević.

Knjige se kupuju!


Svoju ocjenu sajma, u ime izlagača, dao je Ivica Vuletić iz osječke knjižare Nova.

- Mi ovdje predstavljamo manje, nezavisne izlagače koji neće nastupati samostalno, njih ukupno 18, i pružamo uslugu prodaje za njih - kaže Vuletić, a mi ga pitamo kupuju li Osječani knjige.

- Ne volim takva pitanja, ali odgovorit ću vam da se unatrag dvije godine knjige sve više kupuju - zadovoljno će Vučetić.

Organizator Festivala je Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Županije osječko-baranjske te Grada Osijeka. Partneri Festivala su Kulturni centar Osijek, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica Grada Osijeka i Športski objekti Osijek.

Festival će trajati do nedjelje, od 10 do 20 sati, s tim što će u petak i subotu radno vrijeme bit jedan sat duže, do 21 sat.

Ulaz na Festival se ne naplaćuje!

Dario Kuštro
pisana riječ
OTVARA

NOVE

HORIZONTE

HUMANITARNA AKCIJA NA INICIJATIVU GLASA SLAVONIJE
Svoj će utjecaj ove godine Festival iskoristiti i za humanitarnu akciju koja se realizira na inicijativu Glasa Slavonije - u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara HGK-a, Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek i brojnim izlagačima PFK-a. Cilj je opremiti knjižnom građom buduću knjižnicu Dnevne bolnice Klinike za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek.

“Uime KBC-a i Klinike za onkologiju mogu samo zahvaliti Glasu na ovoj vrijednoj inicijativi i PFK-u koji je je prihvatio. Cilj je osigurati knjige za našu dnevnu bolnicu. Na taj ćemo način podignuti kvalitetu boravka naših bolesnika za vrijeme liječenja u dnevnoj bolnici, jer će uz elektronske medije koje imaju mogućnosti pratiti, gledati i slušati, moći pročitati dobru knjigu po svom izboru, tako skratiti vrijeme boravka i, naravno, odagnati brige oko bolesti - rekao je u ovoj prigodi doc. dr. sc. Ilijan Tomaš, v. d. predstojnika Klinike za onkologiju KBC-a Osijek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREMIJERA U OSJEČKOM HNK

“Prodana nevjesta” zaslužila je ovacije

2

ART FAIR “NESVRSTANI”

U Laubi radovi 112 umjetnika

3

LADY JADRANKA NJERŠ BERESFORD-PEIRSE

Važno odlikovanje kralja Charlesa III.