Mozaik
AUTORI D. ŠPIŠIĆ I T. KOŠTA

Predstavljen strip “Priče iz davnine”
Objavljeno 23. svibnja, 2024.
U povodu 150. obljetnice rođenja hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić cjelovito strip-izdanje knjige "Priče iz davnine", za koje je scenarij napisao Davor Špišić, a crteže izradio Tomislav Košta, objavio je Stripforum. Scenarist Špišić ističe kako su iz knjige davninaških priča, prizvani iz mita i opet rođeni u neobuzdanoj mašti Ivane Brlić Mažuranić, jednoga dana pred njega iskočili Kosjenka, Regoč, Malik Tintilinić, Potjeh, Stribor, Neva Nevičica, Palunko, Rutvica, Jaglenac, Toporko…

- Uz njih sam dobio izobilje avantura - mačevalačkih dvoboja i opsada zamkova, plovidbi po dalekim oceanima i pećina s blagom, zatočenih princeza i ognjenih zmajeva, čarobnjaka s okultnim moćima i vitezova dostojnih blještavog Grala - naglasio je te ocijenio kako je Ivana Brlić-Mažuranić sagradila prostranstva iluzije posve ravnopravna svijetu Tolkienove sage "Gospodar prstenova" ili megauspješne ikoničke serije "Igra prijestolja".

- Na modelu mračnih i uzbudljivih iskona slavenske mitologije Brlić-Mažuranić otkrivala je i trasirala puteve u izvanvremenske dimenzije - napominje Špišić i dodaje su njezini senzori bili izuzetno osjetljivi na sva brutalna naličja svijeta neosjetljivog prema slabima i prezrenima.

Smatra kako "Priče iz davnine" prije svega nedvosmisleno razobličuju neuništivo vjekovno zlo koje se uporno obnavlja u novim mutacijama i hrani se ljudskim oportunizmom, kukavštinom i najnižim animalnim nagonima. Isto tako, dodao je, na pijedestal uzdižu svaku klicu žilave dobrote i ljubavi koje su ipak najsnažnije pokretačke sile svijeta. S moćnom moralnom energijom bajke Ivane Brlić-Mažuranić izvrgavaju ruglu i odgovorno optužuju svako bahaćenje moćnika, njihovu ogrezlu neosjetljivost na ljude kojima nezasluženo vladaju, napomenuo je.

Brlić-Mažuranić, naglasio je, progovara o zlostavljanim i hrabrim ženama, disfunkcionalnim obiteljima, bratoubilačkim sukobima, poniženjima starih u ime kulta mladosti, luzerima i društvenim izopćenicima, kratkotrajnim pohlepama i dugotrajnim ranama na ljudskim emocijama. Tama koju je Ivana nadahnuto rudarila svjetluca u "Pričama iz davnine" poput crnih bisera, ocijenio je i dodao kako je nepresušnom bajkovitošću uspjela razobličiti brojne traume koje nas i danas prate, pa je zato tako gorko suvremena.

U stripu su priče: “Kako je Potjeh tražio istinu”, “Ribar Palunko i njegova žena”, “Regoč i Kosjenka”, “Šuma Striborova”, “Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica”, “Lutonjica Toporko i devet župančića”, “Sunce djever i Neva Nevičica” te “Jagor”. Strip je potom predstavljen i osječkoj publici na Panonskom festivalu knjige. H
I. B. M. je sagradila prostranstva iluzije posve ravnopravna svijetu Tolkienove sage “Gospodar prstenova”

Možda ste propustili...

KONAČNO POČINJE SNIMANJE DUGOOČEKIVANOG FILMA

Madonnu će glumiti Julia Garner

NA FESTIVALU U KAMENOLOMU MONTRAKER

Umberto Tozzi i Plavi orkestar stižu u Vrsar

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana