Ekonomija
TVRTKE OHRABRITI NA SUDJELOVANJE U PROGRAMU HORIZON

Za inovacije i razvoj moguće je povući izdašna sredstva
Objavljeno 23. svibnja, 2024.
U organizaciji tvrtki STEMwise i IMPULS savjetovanje u srijedu je održan Horizon Europe Summit, konferencija o EU-ovu programu Horizon Europe, kojemu mogu pristupiti i hrvatske tvrtke i institucije koje se bave razvojno-istraživačkim projektima.

Horizon Europe je program preko kojega EU osigurava nepovratna sredstva namijenjena razvojno-istraživačkim projektima. Program je, navedeno je, usmjeren na promicanje znanstvene izvrsnosti, rješavanje društvenih izazova poput klimatskih promjena te promicanje inovacija koje za cilj imaju unaprijediti europsku industriju i poboljšati globalnu konkurentnost Europe. Predsjednik Uprave Impuls savjetovanja Darko Liović naglasio je da u sedmogodišnjem razdoblju, od 2021. do 2027., program raspolaže s 95,5 milijardi eura za tvrtke i institucije. Liović je pritom ohrabrio hrvatske tvrtke da pronađu potencijalne partnere i sudjeluju u natječajima za centralizirana nepovratna sredstva, jer posjeduju veliki razvojni i inovativni potencijal."Hrvatska je do sada iz programa Horizon Europe povukla tek 90 milijuna eura, a sudjelovanjem tvrtke mogu imati brojne benefite – od izdašnih financijskih sredstava do povezivanja s drugim tvrtkama Europe", izjavio je Liović.Ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti Hrvoje Meštrić kaže kako je stav Vlade da do kraja mandata u istraživanje i razvoj bude uloženo 2,5 posto BDP-a, a strateški je cilj RH tri posto. Prema posljednjem statističkom podatku iz 2022. godine, u istraživanje i razvoj uloženo je 1,43 posto BDP-a, što je bio skok od 30 posto u odnosu prema 2021., rekao je Meštrić. "To znači da smo imali veliki rast, a takav rast očekujem i dalje. Uglavnom zahvaljujući Vladi i Nacionalnom programu oporavka i otpornosti te Operativnom programu za konkurentnost i koheziju, imamo više od 700 milijuna eura za istraživanje i razvoj za kompetitivne projekte", naveo je Meštrić. Dodao je da su ti projekti poticaj ovdašnjim znanstvenicima i tvrtkama koje se bave istraživanjem i razvojem da idu i na najjače natječaje poput Horizona.Projekti koji se prijavljuju na Horizon omogućavaju povezivanje, fakulteta, sveučilišta instituta i istraživačkih tvrtki s partnerima u Europi. Institut Ruđer Bošković (IRB) i FER najuspješniji su u korištenju tih programa.Upitan koliko su hrvatske tvrtke orijentirane na lokalne fondove, a koliko često direktno apliciraju na novac iz EU-a, Petar Gregurić iz tvrtke STEMwise rekao je da premalo apliciraju na novac direktno iz Bruxellesa. "S obzirom na to da su nacionalna sredstva za istraživanje i razvoj u posljednjih nekoliko godina izrazito visoka, tvrtkama nije bilo primarno da se uključe u visokokompetitivne centralizirane EU fondove. Ali sada, a obzirom na povećanje konkurencije na natječaje nacionalnih fondova, osjetili smo na tržištu potrebu i želju za jačanjem ove komponente, odnosno puno veći interes upravo za te centralizirane EU fondove", rekao je Gregurić. Ocjenjuje da sudjelovanje hrvatskog privatnog sektora nije na očekivanoj razini. H/D.Pav.
OTVARA SE NOVI PROIZVODNI POGON
Član Uprave izvozne tvrtke Altpro Tin Viduka najavio je da njegova tvrtka u lipnju otvara novi proizvodni pogon od 3500 četvornih metara u Velikoj Gorici, te da unatoč tome što su do sada koristili lokalne fondove, u budućnosti planiraju koristiti i fondove direktno iz Horizona. “I tržište i proizvodi nam se kreću u tom smjeru da su nam potrebna i takva sredstva i takav način financiranja”, kazao je Tin Viduka.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana