Dome slatki dome
INTERIJER: I MALI TRIKOVI ZA BRZE REZULTATE

Praktična rješenja za manjak kvadrata
Objavljeno 23. svibnja, 2024.
U uređenju manjih stambenih prostora svakako je preporučljivo koristiti se višefunkcionalnim elementima
Donosimo nekoliko praktičnih trikova koji će pomoći da vizualno povećate svoj životni prostor i maksimalno iskoristite kvadrate koji vas okružuju, bez obzira na njihov manjak.

Dodatna ploha


Praktično rješenje za stanove u kojima su kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak povezani je pult, odnosno otok, koji u ovom slučaju ima dvostruku ulogu. Prema kuhinji će otok biti organiziran kao dodatna radna ploha koja povećava njezinu funkcionalnost i uporabljivost, a prema boravku i blagovaonici kao komoda, tj. polica za odlaganje različitih predmeta i knjiga te postavljanje TV-a. Komoda može biti zatvorena kliznim ili zaokretnim vratima ili otvorena poput police. Na taj način jedan element u prostoru ispunjava više funkcija i oslobađa prostor za postavljanje drugih potrebnih komada namještaja ili organiziranje dodatne grupe u istom prostoru, npr. radne. Pri uređenju manjih stambenih prostora svakako je preporučljivo koristiti se višefunkcionalnim elementima.

Ako dnevni boravak služi i kao spavaonica, a pritom vam je potreban velik ormar, primijenite originalno rješenje - uzdignuti ugradbeni ormar s kliznim vratima koji se prostire cijelom duljinom zida. Boju i materijal u tom slučaju uskladite s ostalim namještajem u prostoru. Prije spavanje vrlo ćete jednostavno izvući krevet u njegovoj punoj duljini, te će se dnevni boravak u trenu pretvoriti u udobnu spavaću sobu. Rješenje je kreativno te nadasve praktično i funkcionalno.

Spremišta


Ako vam problem čini mala dječja ili spavaća soba, koju želite iskoristiti i kao radnu, idealno je smjestiti krevet na povišenu poziciju, iznad ormara. Pristupa mu se dodatnim stepenastim elementima koji osim za komunikaciju služe i za odlaganje stvari. Radni stol s policama spretno se uklapa u prostor između ormara, kreveta i zida. Prostor se može organizirati kao spavaonica za jednu ili dvije osobe.

Osim s pomoću originalnog i funkcionalnog dizajna prostor ćete maksimalno iskoristiti i postavljanjem komada namještaja i opreme s ugrađenim spremištima. To mogu biti garniture za sjedenje i bračni kreveti s kutijama za posteljinu, ugradbeni ormari kojima ćete iskoristiti punu duljinu i visinu zida i stvoriti velik prostor za odlaganje stvari, ali i police i ormarići na zidovima, koji će, ovisno o odabranoj boji i materijalu, biti naglašeniji ili neutralniji u prostoru.

Postavom takvih elemenata i dobrom iskorištenošću prostora vizualno ćete ga povećati jer neće biti potrebe za smještaj dodatnih ormara, polica ili komoda, koji opterećuju prostor. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana