Novosti
DIP PODSJEĆA NA ROKOVE VEZANE UZ EUROPSKE IZBORE

Čekaju se prijedlozi parlamentarnih stranaka za članove biračkih odbora
Objavljeno 22. svibnja, 2024.
Najkasnije do ponoći 24. svibnja županijska izborna povjerenstva i Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba trebaju imenovati biračke odbore za europske izbore, koji se održavaju u nedjelju, 9. lipnja, upućuje Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Članove biračkih odbora određuju političke stranke zastupljene u Hrvatskome saboru na dan njegova konstituiranja, 16. svibnja 2024., na način da po dva člana i njihove zamjenike određuje većinska odnosno oporbena politička stranka, odnosno stranke. Prema podatcima koje je DIP dobio od Hrvatskog sabora, u Saboru je sedam većinskih i 13 oporbenih stranaka. U prvoj su skupini DP, HDZ, HDS, HSLS, HNS, HSU i Nezavisni, ukupno 72 zastupnika, a u drugoj Centar, Fokus, Glas, HSS, Hrvatski suverenisti, IDS, Most, Možemo, Nezavisna platforma Sjever, PIP, SDP, SDSS, DOILJSIP, ukupno 69 zastupnika. Članovi biračkih odbora ne smiju biti kandidati ni promatrači na izborima, stoji u uputama DIP-a.

DIP podsjeća da općinska i gradska izborna povjerenstva predlažu imenovanje biračkih odbora za područje svoje općine odnosno grada, a imenuju ih županijska izborna povjerenstva za svoje područje. Biračke odbore na području Zagreba imenuje zagrebačko Gradsko izborno povjerenstvo (GIP), a odbore u sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava i na biračkim mjestima u mirovnim operacijama i misijama Državno izborno povjerenstvo. Ne odrede li političke stranke članove biačkih odbora, odnosno ako prijedlozi za njihovo imenovanje ne prispiju nadležnim povjerenstvima najkasnije do ponoći 21. svibnja, tada će općinska i gradska izborna povjerenstva samostalno nadležnom županijskom povjerenstvu predložiti članove biračkih odbora, zagrebački GIP će ih samostalno imenovati, a DIP će ih samostalno odrediti i imenovati u inozemstvu, najkasnije do 24. svibnja do ponoći.

Birački odbor imenuje se za svako biračko mjesto, a njih će na lipanjskim europskim izborima biti 6651, dvjestotinjak više nego prije pet godina. Adresar tih mjesta s pripadajućim područjem objavljen je na mrežnoj stranici DIP-a. Redovnih je biračkih mjesta 6538, a posebnih, na kojima glasuju birači na službi u Oružanim snagama, pomorci, zatvorenici i birači u ustanovama socijalne skrbi, 113. Biračka mjesta su u pravilu jednaka kao na parlamentarnim izborima. Glasuje se na biračkim mjestima prema adresi prebivališta.

Birač s prebivalištem u Hrvatskoj koji će na izborni dan biti izvan svog prebivališta ili u inozemstvu također će moći glasovati ako do 29. svibnja nadležnom upravnom tijelu županije ili Grada Zagreba podnese zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju, odnosno potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta (tzv. žuta potvrda). Može ju zatražiti u nadležnom upravnom tijelu kod kojeg je upisan u registar birača, bez navođenja mjesta u kojemu će biti na izborni dan. Privremeni upis tražit će ako zna drugo mjesto u Hrvatskoj u kojemu će se 9. lipnja zateći, a ako će glasovati u inozemstvu, zatražit će prethodnu registraciju. H
6651

birački odbor bit će formiran za lipanjske europske izbore

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana