Novosti
ODGOVORI NA IZLAGANJE OTIŠLI U KRAJNOST

Gordan Jandroković zastupnicima: Ovo je gore nego prije, predložit ću ukidanje povrede Poslovnika
Objavljeno 21. svibnja, 2024.
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potaknut neopravdanim pozivanjem zastupnika na povrede Poslovnika kako bi istog trenutka odgovorili na nečije izlaganje, ustvrdio je u utorak kako je sada gore nego u prošlom sazivu.

“Prestanimo se koristiti povredama Poslovnika kako smo počeli jer ovo je još više i gore nego što je bilo u prošlom sazivu. Prvi prijedlog koji predlažem da uđe u izmjene Poslovnika jest da se ovaj način povrede Poslovnika ukine jer ovo je potpuno besmisleno", kazao je Jandroković.

Tome je prethodilo izlaganje Dragane Jeckov (Klub SDSS-a), koja se prisjetila finalne noći Eurovizije, kada su, kako je kazala, mladi okupljeni na Europskom trgu u Zagrebu pokazali da su slobodni, neopterećeni i okrenuti budućnosti te da "antisrpska histerija koja se širi iz desničarskih krugova nema očekivani utjecaj". "Iznenada i neočekivano zaorio se uzvik ‘ajmo, braćo Srbi‘ a onda se na velikom ekranu pojavila Konstrakta", kazala je Jeckov. Podsjetila je i da je Srbija hrvatskom predstavniku Baby Lasagni dala maksimalni broj bodova. "Ti mladi ljudi, Baby Lasagna i svi oni na Europskom trgu, rođeni nakon rata i svih poslijeratnih događaja, pokazali su koliko su slobodni i neopterećeni i da na njih ‘antisrpska histerija‘ nema utjecaj jer oni to ne žele, oni trebaju biti uzor", poručila je Jeckov. Na njezino izlaganje zastupnici DP-a i Mosta digli su niz povreda Poslovnika, što je nagnalo Jandrokovića da još jednom apelira na njih da se ne koriste tim instrumentom kako bi polemizirali i otvarali nove teme.

Jandroković je reagirao i na izlaganje Urše Raukar Gamulin (Klub Možemo!), u kojem se osvrnula na obilježavanje bleiburške tragedije. "Ministar Ivan Anušić je vojnike fašističke NDH nazvao hrvatskim vojnicima, što je suprotno Ustavu RH, a ministar Tomo Medved im je iskazao počast i zahvalu", kazala je Raukar Gamulin, poručivši kako neće dopustiti da se cijeli narod i Hrvatsku poistovjećuje s ustaškim režimom. "Nitko nije slavio ni NDH ni ustaški režim niti je opravdavao ustaške zločine, nego je iskazan pijetet prema žrtvama koje su ubijene bez suđenja", reagirao je predsjednik Sabora. "Ne znam otkud vam uopće ideja za ovakvo tumačenje, ovo što ste učinili je opravdanje onima koji terete Hrvatsku i nastoje joj nametnuti krimen koji je 45 godina komunistički režim činio prema Hrvatima, izlagali ste na vrlo manipulativan način", rekao je Jandroković.

SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk najavio je kako će ta stranka u saborsku proceduru poslati dva zakonska prijedloga: o mirovinskom osiguranju i o izmjenama Kaznenog zakona. Prvim će, najavio je, predložiti da se indeksacija mirovina regulira tako da više odgovara umirovljenicima nego što je sada, a to je da se između indeksa rasta troškova života i rasta plaća odabere kriterij koji je povoljniji za umirovljenike. Izmjenama Kaznenog zakona SDP predlaže da se iz njega izbriše članak poznat kao lex AP, kojim je za otkrivanje podataka iz istraga zapriječena zatvorska kazna i do tri godine. H/D.Pav.
Možda ste propustili...

PREMIJER SE U BOŠNJACIMA UPOZNAO S RAZMJERIMA ŠTETA

Vlada će odobriti izvanrednu pomoć

VLADAJUĆA KOALICIJA: DOGOVOR JOŠ NIJE FINALIZIRAN

DP će dobiti državnog tajnika za imigraciju, HEP pod ingerenciju Primorca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana