Novosti
REKTOR UNIVERZITETA IZ TRAVNIKA O DIPLOMI NOVOG MINISTRA:

Josip Dabro je zakonito magistrirao kod nas, napadaju ga zbog politike
Objavljeno 21. svibnja, 2024.
Obrazovna ustanova pod nazivom Univerzitet u Travniku nikada nije bila predmetom policijske istrage niti je izdala neku diplomu koja bi mogla biti zakonski sporna, izjavio je rektor Rasim Dacić odbacujući sumnje da je novi hrvatski ministar poljoprivrede Josip Dabro osoba sa spornom fakultetskom naobrazbom. Dacić je to izjavio za sarajevski Dnevni avaz. Na taj je način reagirao na izjavu zastupnice u Hrvatskom saboru Marijane Puljak, koja je rekla kako su u BiH otvorene istrage u povodu nezakonitog stjecanja visokoškolskih diploma, pa je postavila pitanje nije li i novi ministar poljoprivrede svoju kupio negdje na "benzinskoj pumpi".

“Prošle je godine bila racija. Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provjeravala je diplome u BiH. Tada je netko rekao da postoje fakulteti i univerziteti koji prodaju diplome na pumpama. Nisu uopće rekli da je u pitanju naš univerzitet, mi čak nismo ni bili predmet promatranja. Predmet promatranja bio je jedan drugi univerzitet iz Travnika. Ne tvrdim da je njima nešto nađeno ili nije, ali mi nismo uopće bili predmet promatranja", izjavio je Dacić.

U malenom Travniku, gradiću u središnjoj Bosni koji prema posljednjem popisu ima tek nešto više od 50 tisuća stanovnika, postoje čak dva privatna sveučilišta. Uz ono kojemu je rektor Dacić, a u svom sastavu ima pet fakulteta, postoji i ustanova pod nazivom Internacionalni univerzitet Travnik, koja ima čak sedam fakulteta. Dacić kaže kako je Dabro magistrirao na Univerzitetu u Travniku, a da Puljak bez argumenata dovodi u pitanje kvalitetu tog studija. “On je čovjek koji je kod nas magistrirao i izabran je na poziciju (ministra), a ona (Puljak) nije i ona zato njega napada. Vjerojatno je nekada davno čula negdje da se na benzinskim pumpama kupuju diplome. To je priča protiv privatnih fakulteta, da se ocrne bez ikakve argumentacije. Ako netko nađe jednu diplomu da je izdana nepravilno na Univerzitetu u Travniku, ja ću ga trajno zaključati”, kazao je Dacić. H
ISTRAGA PRIVATNIH SVEUČILIŠTA U BiH
Tužiteljstvo BiH još je 2020. godine otvorilo istragu o navodima da se na privatnim sveučilištima u toj zemlji nezakonito stječu diplome. U veljači 2023. zbog toga je uhićeno pet osoba, a osumnjičeno njih 11, uključujući dekane i profesore. Policija je pritom provela racije i u Travniku, a glavni tužitelj Milanko Kajganić nakon toga je kazao kako je riječ o jednom od najozbiljnijih slučajeva korupcije u toj zemlji, a o ozbiljnosti cijelog slučaja, kako je istaknuo, govore i podatci da su se neke diplome mogle “kupiti” na benzinskim pumpama. “To je temelj sistemske korupcije, a zloporabe u visokoškolskim ustanovama katalizator su cjelokupne korupcije u BiH”, izjavio je tada Kajganić.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PUNE VREĆE PIJESKOM

Vikendaši spremni za visok vodostaj

2

HRVATSKI MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA DAVOR BOŽINOVIĆ:

Stop zlouporabi bezviznog režima

3

MJERU "BIRAM HRVATSKU" ISKORISTILO 488 OSOBA

Mjeru najviše vuku povratnici u Osječko-baranjsku županiju