Sport
PRATLJAČIĆ OTIŠAO U BANGKOK

Teže je plasirati se na Igre negoli uzeti medalju na njima
Objavljeno 22. svibnja, 2024.
Kada bih u Bangkoku ponovio Beograd, mislim da bi već to bilo dovoljno za plasman na Olimpijske igre
Osječki boksač Luka Praljačić otputovao je u utorak u Bangkok, gdje će se održati posljednji kvalifikacijski turnir za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. U svim kategorijama preostala su još četiri nepopunjena mjesta, što znači da će Pratljačić za nastup na svojim prvim Igrama u kvalifikacijama morati ući u polufinale. Koliko će trebati za to pobjeda, znat će se tek nakon dolaska na poprište kvalifikacijskog turnira.

Prvi mečevi započinju 25. svibnja, a u timu osječkog boksača nadaju se kako neće morati u ring odmah prvoga dana. Naime, između Tajlanda i Hrvatske pet je sati vremenska razlika, a kažu kako je jedan dan potreban za prilagodbu na jedan sat vremenske razlike.

Različiti tipovi i stilovi


Nakon Europskog prvenstva u Beogradu, gdje je "Gunner s Juga 2" osvojio brončanu medalju, uzeo je samo dva dana odmora. Prošli tjedan u Sportskoj Akademiji u Osijeku odradio je sparinge protiv kolege iz Zagreba Frana Hodaka.

- Nije meni trebalo puno ni za odmor ni za ulazak u novi ritam. Bilo je bitno ne ozlijediti se. Sparinzi su bili super odrađeni, bio je velik intenzitet, velik broj udaraca, bilo je bitno podignuti situacijsku kondiciju kako bi se sve izdržalo u mečevima koji slijede.

Odradio je s Hodakom Pratljačić tri sparing-meča. Računa se da će najmanje toliko mečeva imati i u Bangkoku.

- Moram biti na sve spreman. Na različite tipove boksača. Bilo da je visok 170 centimetara ili dva metra sa 120 kilograma, meni je svejedno, moram biti spreman na njih. To vam je čar amaterskog boksa gdje se na turnirima susrećeš s različitim stilovima, s boksačima iz različitih zemalja tako da moraš na sve biti spreman.

Bez obzira na nastup na Europskom prvenstvu u Beogradu, predstojeći turnir ipak se može označiti najvažnijim ove sezone. Jer ovo je posljednja prilika za odlazak na Olimpijske igre.

- Kada bih u Bangkok stigao u formi s kakvom sam bio u Beogradu, mislim da bi već to bilo dovoljno da se kvalificiram za Olimpijske igre. Bit ću spreman i dat ću 100 posto, a jedino što se mogu nadati je da ništa sa strane neće utjecati na mene. No na stvari koje bi mogle utjecati, a ne mogu ih promijeniti, jednostavno ne želim trošiti vrijeme.

Fokus na boks


Ono na što ne može utjecati je ždrijeb. Na prošlom kvalifikacijskom turniru u Italiji upario ga je u osmini finala sa Srbinom Dušanom Veletićem, od kojeg je izgubio na njegovu terenu i na nedavnom Europskom prvenstvu. Mnogi će reći nezasluženo. Jer, primjerice, u Italiji su suci donijeli podijeljenu odluku, a u Beogradu, gdje je Luka prikazao više, odluka je bila jednoglasna za srbijanskog borca.

- To je ono na što ne mogu utjecati i s tim se neću zamarati. Ja trebam biti tamo najbolji, pobijediti sve i plasirati se među četiri te otići na Olimpijske igre. Jedino što mi je bitno je doći što spremniji, živjeti sportski i biti fokusiran.

Možeš li uopće pretpostaviti tko će ti biti konkurencija? Za jednoga možemo pretpostaviti, Dušan Veletić također još nije osigurao nastup u Parizu.

- Na posljednjim je kvalifikacijama u mojoj superteškoj kategoriji bilo 36 boksača. Tko će doći u Bangkok, hoće li se pojaviti netko novi, to zasad ne znam. Očekujem sigurno 40 boksača, pa će mi možda trebati i četiri meča za plasman na Olimpijske igre. Teže je, po meni, kvalificirati se na Olimpijske igre negoli osvojiti medalju na njima - zaključio je osječki superteškaš.

Olimpijski boksački turnir započinje već drugoga dana Olimpijskih igara u Parizu, 27. srpnja. Zanimljivo, eliminacijski dio borbi odvijat će se u konferencijskom centru Parc des Expositions de Villepinte, a borbe za medalje na teniskom stadionu u sklopu kompleksa Roland Garros.

Krešimir Lacković
Luka Pratljačić

osječki boksač

Tko će doći u Bangkok, hoće li se netko pojaviti novi, to zasad ne znam. Očekujem sigurno 40 boksača, pa će mi možda trebati i četiri meča za plasman na Olimpijske igre

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana