Sport
NIJE PROBLEM SMJENA, NEGO KAKO JE NAPRAVLJENA

Dio Osijekovih navijača
planira prosvjed
Objavljeno 22. svibnja, 2024.
Osijek se opet upustio u apsolutizam kada su u pitanju odluke vezane uz sportsku politiku

Vezani članci

ŠOK NA PAMPASU: TRENER PAKIRA STVARI I ODLAZI

Zekić ovo nije zaslužio: Jose pravi čistku na Opus Areni

Nema mira na Opus Areni, a neće ga ni biti dok god čelnici NK Osijek budu donosili naopake odluke, kakva je bila ova o treneru Zoranu Zekiću.

Ne tiče se ta konstatacija samo njegove nagle smjene nego i cijelog procesa od trenutaka kada je drugi put sjeo na klupu Bijelo-plavih. NK Osijek ima problema s nejasnom hijerarhijom unutar samog kluba. Odluke se donose ili prekasno ili naprečac, vlada određeni zavjet nekakve polušutnje u komunikaciji s jasvnosti. Kao da na Opus Areni žele sakriti da se u Osijeku igra nogomet. I onda se dogodi ovo što se dogodi. Sportski direktor je apsolutno osoba koja treba donositi važne odluke vezane uz struku. S te strane procjena Josea Bota o prekidu suradnje s trenerom Zoranom Zekićem je legitimna. Međutim, cijeli je proces bio prokleto naopak, jer Zekić je doveden u trenutku kada Osijek nije imao sportskog direktora, a njegov dolazak amenovao je predsjednik Ferenc Sakalj sa svojim najbližim suradnicima.

Zekića je trebalo zaštititi


I onda se u zimu dogodio ključni preokret. Na Opus Arenu stigao je Jose Boto. Kako su tekli razgovori i pregovori s njim te kakve je uvjete (ne financijske, već organizacijske) postavio za dolazak, nikada nismo saznali. Samo je šturo objašnjeno da će on imati sve ovlasti na planu sportske politike. One su se u međuvremenu proširile i na neke PR stvari, pa i više, a kroz istu takvu priču klub je prolazio kada je doveden Nenad Bjelica. Te (pre)široke ovlasti u Bjeličinu slučaju nisu se pokazale najsretnijim rješenjem za kratkoročnu budućnost NK Osijek. Kao trener Nenad je bio sasvim O.K., ali njegova vizija u ulozi sportskog direktora ispala je priličan problem nakon što je napustio klub. I sad se povijest ponavlja. Opet apsolutizam na planu sportske politike, koji je ovaj put omogućen Joseu Botu. Ispalo je kako sve što on odluči nije podložno reviziji. Slijepo vjerovati procjenama samo jednog čovjeka tako je pogrešno. I to se pokazalo baš u slučaju Zorana Zekića. Boto je još uvijek svjež u vječno napetom okruženju koje vlada oko NK Osijek, a Zekić je u ovom slučaju trebao imati zaštitu onih koji su ga angažirali i govorili kako je on dugoročno rješenje nakon prililčnih lutanja na poziciji trenera. No zbog nekog razloga predsjednik Ferenc Sakalj i direktor Vladimir Čohar nisu stali iza njega, a trebali su. Umjesto toga, prepustili su ga na milost i nemilost čovjeku koji još nije do kraja shvatio okruženje u koje je došao.

Previše lutanja


I sad, da se slikovito izrazimo, "Houstone, imamo problem". Zekićeva iznenadna smjena prilično je uzburkala osječku nogometnu javnost. Čak do te mjere da dio navijača želi organizirati prosvjede zbog Zekićeve smjene. U biti, nije toliki problem u samoj smjeni, koja je, istina, ako ju se gleda izvana, potpuno nelogična, nego u načinu na koji je provedena. Svi želimo bolji, rezultatski uspješniji Osijek, valjda ga takav želi i sam Boto, ali do tog cilja se ne dolazi "gazeći preko leševa". Razumijemo kako je NK Osijek privatan klub, ali i ljudi koji ga vode trebali bi pokazati više senzibiliteta za tradiciju, a posebno za ono što NK Osijek čini onim što jest. Osijek nije trofejni klub, ali u tome uopće nije problem, jer on je biće koje okružuju navijačka ljubav i emocije, što bi moralo imati poštovanje vlasnika i svih onih koje je on izabrao na njegovo čelo. Jer što bi NK Osijek bio bez navijača? I zato ne bi bilo zgoreg ipak dublje promišljati o samoj strategiji, jer po svemu što se događa u posljednje dvije godine ispada kako se ona mijenja svakih šest mjeseci.

Na takav način Osijek će zauvijek stagnirati. Mađari su došli, spasili ga od vjerojatne propasti, sagradili stadion, što im nikada nitko neće moći uzeti, ali nakon toga nikako ne uspijevaju pronaći formulu za iskorak. Ni u HNL-u ni u Europi.

Dalibor Keler
JELENIĆ NA KORAK DO OPUS ARENE
Na Opus Areni spremaju se za ljetni prijelazni rok, u kojem planiraju biti vrlo aktivni, pa malo-malo iskoči nekakvo ime koje se poveže s NK Osijek. U biti, spominju se imena igrača koja su u optjecaju bila i prošlog ljeta. Riječ je o stoperu, 27-godišnjem Slovencu Žanu Žužeku iz talijanskog člana Serie B Barija i centralnom braniču Varaždina Luki Jeleniću (23). Izglednijom nam se čini kombinacija s Jelenićem, koji je, navodno, već pristao na Osijekove uvjete, ali se vode pregovori s Varaždincima oko visine njegove odštete.

6
pobjeda imao je Osijek u posljednjih osam susreta, igrao je vrlo dobro, izborio Europu u napetoj završnici, no to nisu bili dovoljani argumenti za nastavak suradnje s trenerom Zoranom Zekićem. Stoga nije uopće čudno što je njegova smjena izazvala popriličnu buru.

4
nova igrača, najmanje, trebala bi stići na Opus Arenu do sredine lipnja. Naime, početak priprema planiran je za 17. lipnja, ako se ta odluka ne promijeni s dolaskom novog trenera na klupu Bijelo-plavih. Bit će ovo zanimljivo ljeto na osječkom Pampasu.

ZEKIĆ SPORAZUMNO RASKINUO, SMOJE NA KLUPI U VARAŽDINU
Sad već bivši trener NK Osijeka Zoran Zekić jučer je potpisao sporazumni raskid ugovora s NK Osijek koji mu je vrijedio ljeta 2025. godine. Zekić će na ime otpremnine dobiti tri plaće, a danas sporazumni raskid trebao potpisati najveći dio njegovog stručnog stožera. To znači kako Zekić neće sjediti na klupi u Varaždinu već će drugi put ove sezone ulogu v.d. trenera preuzeti Ivo Smoje. On je jesenas uskočio nakon smjene Stjepana Tomasa u utakmici protiv Rudeša koju je Osijek pobijedio s 3:0.

Možda ste propustili...