Svijet
UZBURKANI DUHOVI ZBOG MOGUĆE TJERALICE

Izrael u kampanji protiv tužitelja
Objavljeno 21. svibnja, 2024.
Izrael je u utorak pozvao "države civiliziranog svijeta" da se usprotive zahtjevu tužitelja Međunarodnog kaznenog suda, koji je izdao tjeralice za izraelskim čelnicima. Izraelski ministar obrane Yoav Gallant, koji je na tjeralici suda u Den Haagu uz premijera Benjamina Netanyahua, prozvao je sramotnim pokušaj miješanja u rat Izraela protiv Hamasa u Gazi. Odluka suda kritizirana je i u Washingtonu, koji je osudio dojam izjednačavanja dviju strana, jer je tužitelj Karim Khan izdao tjeralice i za palestinskim islamistima. "Pozivamo nacije civiliziranog, slobodnog svijeta – nacije koje mrze teroriste i one koji ih podržavaju – da stanu uz Izrael. Trebate odmah osuditi ovaj korak", rekao je glasnogovornik izraelske vlade Tal Heinrich.

Hamas trenutno drži oko 125 izraelskih taoca, otetih u napadu 7. listopada, u kojem je ubijeno 1200 izraelskih i inozemnih državljana. Dužnosnici iz Gaze objavili su kako je tijekom izraelske ofenzive koja je slijedila ubijeno 35 tisuća ljudi. Khan je rekao da Izrael ima pravo braniti svoje stanovništvo, no da to pravo ne znači kako je Izrael iznad "poštovanja međunarodnog humanitarnog prava".

Britansko-libanonska odvjetnica Amal Clooney pomogla je Međunarodnom kaznenom sudu da analizira dokaze koji su doveli do zahtjeva za nalog za uhićenje izraelskih dužnosnika i čelnika Hamasa. Odvjetnica za ljudska prava objavila je to na internetskoj stranici Zaklade za pravdu Clooney, koju je utemeljila sa suprugom, glumcem Georgeom Clooneyem. I ona i zaklada bile su kritizirane jer nisu govorile o civilnim žrtvama u Gazi.

Američki predsjednik Joe Biden snažno je branio Izrael rekavši da izraelske snage nisu počinile genocid u vojnoj kampanji protiv Hamasa u Gazi. Biden se na mnogim događajima diljem zemlje suočio s prosvjedima propalestinskih zagovornika koji su ga označili kao "genocidnog Joea", zbog njegove postojane podrške Izraelu.

H/D.Pav.
KREMLJ: NEOBIČAN POZIV NA SANKCIJE
Kremlj je opisao vrlo neobičnim da Sjedinjene Države razmatraju sankcije protiv Međunarodnog kaznenog suda, čiji je tužitelj zatražio naloge za uhićenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, njegovog šefa obrane i trojice čelnika Hamasa zbog navodnih ratnih zločina. Naime, neki američki zastupnici pozvali su Sjedinjene Države na uvođenje sankcija sudu. Godine 2020. Sjedinjene Države uvele su sankcije tužitelju ICC-a. U ožujku prošle godine ICC je izdao naloge za uhićenje predsjednika Vladimira Putina pod optužbom za ratne zločine.