Svijet
OSUĐEN NA KAŽNJENIČKU KOLONIJU

Ruskom fizičaru 14 godina zatvora zbog izdaje
Objavljeno 21. svibnja, 2024.

Postariji ruski fizičar Anatolij Maslov, koji je radio na razvoju nadzvučnih projektila, osuđen je u utorak na 14 godina zatvora u kažnjeničkoj koloniji zbog izdaje.

Na suđenju u Sankt Peterburgu zatvorenom za medije, 77-godišnji Maslov je tvrdio da je nevin.

On je jedan od trojice znanstvenika iz istog Sibirskog instituta, sve stručnjaci za hipersonične brzine, koji su uhićivani od 2022. zbog optužbe za izdaju.

Aleksandar Šipljuk i Valerij Zvegintsev čekaju suđenje.

Svi zajedno su, s ostalim kolegama, provodili teoretski rad u područjima relevantnim za razvoj nadzvučnih projektila koji se mogu kretati brzinom do 10 maha (12.250 km/h) da bi izbjegli neprijateljsku zračnu obranu.

Predsjednik Vladimir Putin više je puta rekao da je Rusija svjetski predvodnik u razvoju tog naoružanja.

Odvjetnik Jevgenij Smirnov je rekao da su optužbe protiv trojice znanstvenika s Instituta za teorijsku i primijenjenu mehaniku (ITAM) u Novosibirsku gotovo iste, a tereti ih se za objavljivanje podataka koje se smatraju državnom tajnom na međunarodnoj konferenciji.

On smatra da je osuđujaća presuda protiv Maslova kršenje zakona.

U otvorenom pismu kolege trojice znanstvenika s ITAM-a pišu da su podaci što su ih znanstvenici predstavljali na međunarodnim forumima više puta provjeravani kako bi se zajamčilo da ne uključuju povjerljive informacije.

Također su upozorili da takvi slučajevi imaju zastrašujuć učinak na mlade ruske znanstvenike.

"Već sada najbolji studenti odbijaju ponude da se pridruže znanstvenoj zajednici i dođu s nama raditi, a naši najbolji mladi zaposlenici napuštaju znanost", upozorili su u pismu.

Ruski mediji prenose riječi odvjetnika optuženog Maslova da je "svoj cijeli život posvetio znanosti i nikada nije ni pomislio izdati svoju zemlju".

Obrana je obavijestila vlasti da je Maslov početkom godine pretrpio srčani udar te da bi dugi zatvorska pritvor za njega značio smrtnu kaznu. H

Možda ste propustili...

POLITIČKE STRANKE U NIZOZEMSKOJ

Dogovor o krajnje desnoj vladi

HADŽ U SAUDIJSKOJ ARABIJI

Meka očekuje 2 milijuna hodočasnika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana