Osijek
UZ POMOĆ TIBORA MIKUŠKE

Osječki lovac Miro
spasio orla štekavca
Objavljeno 21. svibnja, 2024.
U redakciju nam se javio naš sugrađanin Miro Gardaš iz Gundulićeve ulice, inače lovac u Lovnoj udruzi Fazan Darda, kako bi nam ispričao što mu se dogodilo prilikom obilaska lovišta XIV/155, kojim gospodari LU Fazan Darda, u blizini Tvrđavice. Naime, tamo je zamijetio orla štekavca koji je očito imao velikih problema.

- Nije mogao poletjeti, trčao je po zemlji, lamatao krilima i nakon toga se smirio u visokoj travi. Nazvao sam dipl. ing. bio. Tibora Mikušku iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, te ga obavijestio o uočenom orlu štekavcu. Krenula je akcija spašavanja, gospodin Tibor Mikuška došao je s prijenosnim spremnikom za životinje i krenuli smo u lov na orla štekavca. Uspjeli smo prebaciti jaknu preko njega, uloviti ga i smjestiti u spremnik za transport životinja - ispričao nam je Gardaš.

Nakon toga je dipl. ing. bio. Mikuška odvezao orla u Oporavilište Zoološkog vrta Osijek, u kojem se vodi briga o jedinkama strogo zaštićenih zavičajnih vrsta životinja nađenima u prirodi, iscrpljenima, bolesnima ili ozlijeđenima.

- Tamo će našem orlu štekavcu pružiti skrb i pomoć, a kad se oporavi, onda će ponos baranjskih šuma biti vraćen u prirodu - priča nam Gardaš i dodaje kako je zanimljivo da je lokacija na kojoj je orao nađen na oko kilometar sjeverno od osječkog Zoološkog vrta, dakle u neposrednoj blizini grada, i kako je rijetkost da se u blizini središta grada gnijezde i obitavaju zaštićene vrste životinja. T.K.
Zanimljivo je da je lokacija na kojoj je orao nađen na oko kilometar sjeverno od Zoološkog vrta

Možda ste propustili...

VODIČ ZA KUPANJE NA BAZENIMA KOPIKE

Od ponedjeljka službeno kreće kupališna sezona

KONFERENCIJA NA PRAVNOM FAKULTETU

Skup o demokraciji i vladavini prava

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana