Regija
VELIKA OBLJETNICA U SOPJU

Obilježili dvjesto godina školstva
Objavljeno 20. svibnja, 2024.
SOPJEOpćina Sopje na svom području nema nijednu matičnu osnovnu školu, ali u četiri naselja djeluju područne škole s ukupno 44 učenika nižih razreda. Područne škole u Josipovu, Novakima i Vaškoj pripadaju OŠ Eugena Kumičića u Slatini, a područna škola u Sopju u sastavu je OŠ “Davorin Trstenjak” Čađavica. U sopjanskoj školi nedavno je obilježena velika obljetnica, 200 godina organiziranog školstva u Sopju.

Poslije turske okupacije i ponovnog doseljavanja hrvatskih obitelji na to područje, 1824. na inicijativu župnika Paulusa Odobašića krenulo je u školske klupe novoizgrađene zgrade dvadesetak đaka, koje je podučavao učitelj Josip Springer. Poslije Drugoga svjetskog rata brojno stanje učenika bilo je neusporedivo bolje nego danas. U čak sedam naselja na području današnje Općine Sopje djelovale su osnovne škole do 6. razreda (Sopje, Gornje Predrijevo, Kapinci, Vaška, Novaki, Nova Šarovka, Josipovo) i svaka od njih imala je više učenika nego danas sve područne škole zajedno. Sopjansku područnu školu danas pohađa 15 učenika u dvije dvorazredne kombinacije, u kojima rade učiteljice Elvira Bočkaj i Dragana Kiš.

Na svečanosti u Sopju ravnateljica OŠ “Davorin Trstenjak” uručila je prigodne zahvalnice županu Igoru Androviću, županijskoj pročelnici Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Martini Bunić, načelniku Općine Sopje Berislavu Androšu i majkama koje obrađuju uzoran školski vrt. P.Ž.
Možda ste propustili...

IZGRADNJA DJEČJEG VRTIĆA U MIKLEUŠU

U novom vrtiću mjesta će biti za 32 mališana

HERCEGOVAČKA ZAVIČAJNA UDRUGA “HERCEG STJEPAN” POŽEGA

Donacija za još bolju skrb o djeci

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUNAV KOD BATINE POČEO OPADATI

Za najviše tjedan dana povratak na Zeleni otok

2

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo
200 riba teških skoro tonu

3

U PERIVOJU PRANDAU-MAILATH

Na Miholjačkom sajmu sudjelovalo 55 izlagača