Svijet
POMOĆ I IZ HRVATSKE

Potpora NATO-a u jačanju obrane BiH
Objavljeno 21. svibnja, 2024.
Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Hrvatske Andreja Metelko-Zgombić i doministar vanjskih poslova BiH Josip Brkić u ponedjeljak su u Sarajevu potvrdili da dvije države imaju dobre bilateralne odnose, a najavili su i nastavak potpore Hrvatske na putu BiH k euroatlantskim integracijama.

Do 22. svibnja hrvatsko izaslanstvo, koje predvodi državna tajnica Metelko-Zgombić, u posjetu je BiH u povodu sudjelovanja Hrvatske u Paketu izgradnje obrambenih kapaciteta (DCB), inicijative NATO-a čiji je cilj pomoći BiH u suočavanju s izazovima na planu obrane. Nakon ruske agresije na Ukrajinu 2022. i promijenjenog sigurnosnog okruženja u Europi NATO je povećao potporu partnerima, među kojima je i BiH. U veljači 2023. ministri obrane članica NATO-a potvrdili su novi paket za izgradnju obrambenih kapaciteta za BiH, koji treba ojačati obrambene i sigurnosne sposobnosti zemlje, uključujući područja kao što su upravljanje kriznim situacijama, kibernetička obrana, zračno-medicinska evakuacija i borba protiv terorizma. Vlada RH je u prosincu prošle godine u okviru DCB paketa uplatila pola milijuna eura za BiH za nabavu komunikacijske opreme namijenjene bojnoj skupini lakog pješaštva. Stručnjaci iz hrvatskog Ministarstva obrane s kolegama iz Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga BiH razmatrat će modalitete pomoći u modernizaciji taktičke komunikacijske opreme koja istodobno ima visoku razinu uporabljivosti u civilnim sustavima. H
DRŽAVA - PARTNER VRIJEDNA ULAGANJA
Metelko-Zgombić je novinarima u Sarajevu kazala kako je NATO prepoznao BiH kao državu-partnera u kojega vrijedi ulagati, a Hrvatska sada dokazuje konkretnu spremnost da u tome sudjeluje. Potvrdila je kako je na dnevnom redu razgovora s dužnosnicima BiH bio i europski put njihove zemlje što je posebice važno nakon odluke Europskog vijeća iz ožujka da dopusti otvaranje pristupnih pregovora s tom zemljom.

Možda ste propustili...

NAKON SMRTI PREDSJEDNIKA EBRAHIMA RAISIJA U HELIKOPTERSKOJ NESREĆI

Šest kandidata za predsjednika

TEMPERATURA DO 45 CELZIJEVIH STUPNJEVA

Toplinski val nadvija se nad Grčkom i Turskom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana