Regija
“MIRIS KAVE” U VINKOVAČKOM MUZEJU

Izložba za kavoljupce
Objavljeno 21. svibnja, 2024.
Prvi je put predstavljen set za kavu koji je pripadao nećakinji bana Šokčevića
VINKOVCIU povodu Međunarodnog dana muzeja, u vinkovačkom Gradskom muzeju otvorena je izložba "Miris kave" na kojoj je vinkovački kolekcionar i ljubitelj tog napitka, organizator Sajma starina, Zdravko Lovrić predstavio oko 150 svojih mlinaca za kavu, a na izložbi se mogu vidjeti i predmeti vezani za pripremanje i konzumiranje kave. Vinkovčani je mogu razgledati do kraja lipnja, ali ako bude zanimanja, u Muizeju najavljuju mogućnost njezina produljenja.

- Kava je univerzalna i jedan je od najčešće konzumiranih napitaka, tako da smo za Međunarodni dan muzeja, kojemu je tema muzeji, edukacije i istraživanje, odlučili proširiti tu temu. U suradnji s gospodinom Lovrićem, koji ima lijepu zbirku mlinaca za kavu, otvorili smo ovu izložbu. Također, odlučili smo predstaviti povijest konzumacije kave u Vinkovcima i općenito. Na taj način želimo potaknuti ljude na istraživanje zašto je taj napitak toliko bitan i zanimljiv – rekao je ravnatelj Muzeja Hrvoje Vulić i pojasnio kako temu Dana muzeja "Muzeji za edukaciju i istraživanje", kao i cijelu manifestaciju, postavlja ICOM, Međunarodni savjet muzeja, čime želi pokazati značenje muzeja kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje gaje i potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje. Vulić je dodao da je Zdravko Lovrić vlasnik jedne od najvećih kolekcija mlinaca za kavu te kao zanimljivost ističe kako prvi put predstavljaju set koji je pripadao nećakinji bana Josipa Šokčevića. Na izložbi "Miris kave" je mnoštvo edukativnih informacija o povijesti i otkriću kave, zašto je omiljeni napitak u svijetu, kao i o prvoj kavani u Vinkovcima, ali i u Europi.

- Starine su mi općenito vrlo drage, žao mi je da se stvari bacaju. Inače, imam 172 predmeta, pojedini ipak nisu toliko reprezentativni da bi bili ovdje. Najčešće sam predmete pronalazio na buvljacima i sajmovima antikviteta, kod nas u gradu nalazim vrlo malo stvari, valjda sam pokupovao sve što je bilo – našalio se Zdravko Lovrić dodavši kako je u posljednje vrijeme predmete teže pronaći, ali i cijene su visoke.

Većinu mlinaca, pojašnjava Lovrić, kupio je svojim novcem, 40-ak ih je dobio na poklon, a najviše ih je iz Njemačke i Austrije, ali ima ih iz SAD-a, Australije, bivše Jugoslavije i drugih država, a najstariji je iz vremena između 1876. i 1890. godine.

Iako postoji predodžba da Hrvati po stanovniku konzumiraju mnogo kave, istina je zapravo drukčija, moglo se čuti na otvaranju izložbe. Naime, na godišnjoj razini prosjek kod Hrvata je oko 5,1 kilogram tog napitka, a na prvom je mjestu Finska, čiji stanovnici konzumiraju gotovo tri puta više kave.

Kava, kao i mnoge druge namirnice, postaje ugrožena, do 2050. godine znanstvenici predviđaju da će više od 90 posto površina koje su pogodne za razvoj kave nestati.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

SPORTSKE IGRE ČLANOVA HVIDR-E VPŽ

Najbolji putuju na državni ŠNIDOR

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODRŽAN 4.:BRUT - BARANJA RURAL TRAIL

Više od stotinu biciklista
pedaliralo je planinom

2

SPOMEN NA SUDIONIKE KRIŽNOG PUTA I MJEŠTANE NAŠIČKIH SELA

Komemoracija za nevine žrtve na gubilištu Crni potok

3

NA SREDIŠNJEM TRGU POSTROJILI SU SE ČLANOVI 30-AK BRANITELJSKIH UDRUGA

Održan četvrti Memorijal “Ivan Ćališ-Đeri”