Svijet
ZATRAŽILI I VEĆU POMOĆ ZA PALESTINSKO STANOVNIŠTVO

13 ministara vanjskih poslova upozorava Izrael da prekine ofenzivu u Rafahu
Objavljeno 17. svibnja, 2024.

BERLIN - Ministri vanjskih poslova 13 zemalja upozorili su pismom Izrael protiv sveobuhvatne vojne ofenzive na grad Rafah u južnom Pojasu Gaze, navodi se u medijskom  izvješću.

Njemački list Süddeutsche Zeitung izvijestio je u svom izdanju od petka da su potpisnici također zatražili veću pomoć za palestinsko stanovništvo.

Sve države skupine GG7 velikih industrijski razvijenih zemalja potpisale su pismo od četiri stranice,  s izuzetkom Sjedinjenih Država.

U pismu izraelskom ministru vanjskih poslova Israelu Katzu ministri su istaknuli pravo Izraela na samoobranu i osudili terorističke napade Hamasa i drugih islamističkih skupina 7. listopada.

Istodobno su pozvali vladu premijera Benjamina Netanyahua da učini sve što je u njezinoj moći kako bi ublažila razornu i sve goru humanitarnu krizu u Pojasu Gaze.

Prema izvješću Süddeutsche Zeitunga, također su pozvali Izrael da otvori sve granične prijelaze u obalnom pojasu za dostavu pomoći, uključujući i prijelaz Rafah s Egiptom.

Prije nešto više od tjedan dana izraelska je vojska napredovala s istoka prema Rafahu unatoč snažnim međunarodnim upozorenjima. Od tada vojska kontrolira i palestinski dio graničnog prijelaza Gaze prema Egiptu.

Važan granični prijelaz od tada je zatvoren za humanitarnu pomoć. Izrael i Egipat se međusobno optužuju za to.

Pismo su potpisali ministri vanjskih poslova država G7 Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije, Japana i Kanade, te njihovi kolege iz Australije, Danske, Finske, Nizozemske, Novog Zelanda, Južne Koreje i Švedske.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant najavio je u četvrtak raspoređivanje dodatnih trupa u Rafahu. Ondje je već pogođeno na stotine ciljeva i uništeno nekoliko tunela, navela je izraelska vojska.

Prema podacima UN-a, oko 600.000 ljudi već je napustilo grad na granici s Egiptom.
 

(Hina)

Možda ste propustili...