Regija
MONS. JURAJ BATELJA PREDSTAVIO DVIJE KNJIGE:

Falsificirane su povijesne istine o blaženom Stepincu
Objavljeno 17. svibnja, 2024.
Nadbiskup nije gledao koje je narodnosti dijete. Nastojao je da život bude čuvan
SLATINAU pastoralnoj dvorani slatinske Župe sv. Josipa dr. sc. mons. Juraj Batelja predstavio je dvije knjige o bl. Alojziju Stepincu naslova "Uloga bl. Alojzija Stepinca u zbrinjavanju ratne siročadi i njihovo liječenje u zagrebačkim bolnicama od 1. lipnja 1942. do 1. kolovoza 1943. godine" i "Komunistički progon i mučeništvo bl. Alojzija Stepinca". Mons. Batelja postulator je kauze za proglašenje bl. Stepinca svetim.

– Obje knjige predstavljene u Slatini govore o jednom povijesnom razdoblju koje je znakovito za povijest Katoličke Crkve u hrvatskom narodu, ali i za sam hrvatski narod. Nadbiskup Alojzije Stepinac bio je doista duhovni pastir Božjega naroda, nije bio političar niti se pačao u politiku, ali u svakom sustavu, i za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, isto tako za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, kao i u komunističkom režimu, nastojao je da svaki život bude sačuvan, da istina dođe na vidjelo, i da se evanđelje propovijeda – rekao je mons. Batelja.

Knjiga o ulozi blaženog Alojzija Stepinca u spašavanju ratne siročadi dokumentirano pokazuje brigu o spašavanju i kozaračke djece i tisuće djece hrvatske nacionalnosti roditelja katoličke, muslimanske, evangeličke ili neke druge vjere.

– Nadbiskup nije gledao koje je narodnosti dijete, ili koje vjeroispovijesti, već je uvijek i svagdje nastojao da život bude čuvan, jer svaki je čovjek Božje dijete i ima pravo Boga ocem zvati.

U knjizi o komunističkom progonu i mučeništvu bl. Alojzija Stepinca autor navodi kako je komunistička vlast progonila vjeru i Crkvu, ali i kako je nastojala iskorijeniti vjeru i savjest iz srca hrvatskoga čovjeka, a pokazao je i dokaze o mučenju i trovanju nadbiskupa Alojzija Stepinca.

– Nadbiskup je bio nepomična i čvrsta stijena na kojoj je hrvatski narod našao luku spasenja, ali i čvrsto sidro ili, bolje reći, njegovom smo se ljubavlju i njegovom vjerom i postojanošću spasili. Želio bih da čitatelji ovih knjiga doista dopru do prave spoznaje i povijesne istine o blaženom Alojziju Stepincu i ove dvije knjige zapravo su prozor otvaranju istine u hrvatskom društvu o svim onim događajima koji su vezani za povijesne događaje od Stepinčeva ređenja za biskupa zagrebačkoga 1934. pa do njegove blažene smrti. Uvijek je bio hrabar, odvažan, jasan i Božji, pa bilo bi dobro da ga hrvatsko društvo tako i percipira. – rekao je mons. Batelja.

Predstavljanje knjiga o bl. Alojziju Stepincu uveličao je svojim nastupom pjevački zbor Župe sv. Josipa pod ravnanjem Eve Balković. Uoči predstavljanja knjiga mons. Juraj Batelja predvodio je misno slavlje u župnoj crkvi sv. Josipa u zajedništvu s domaćim župnikom Draganom Hrgićem i svećenicima Darkom Pužinom iz Župe sv. Klare u Zagrebu, Mladenom Štivinom iz Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Zapolju i Ljubišom Krmarom iz Župe sv. Terezije Avilske u Suhopolju. Župnik preč. Dragan Hrgić zahvalio je svima na sudjelovanju i najavio svečanije obilježavanje blagdana bl. Alojzija Stepinca.

Petar Žarković
Spašavanje djece
Govoreći o Stepinčevu poslanju, mons. Batelja podsjetio je da su tijekom rata mnoga djeca ostala bez roditelja, ali su zahvaljujući Zagrebačkoj nadbiskupiji i bl. Stepincu mnoga od njih našla utočište u ženskim samostanima, Caritasu, dječjim domovima i dobrotvornim ustanovama, između ostalih i u samostanu Družbe sestara Presvetog Srca Isusova u Slatini. Nadbiskup Stepinac spasio je 27.218 djece, a dokumentiran je stručan, profesionalan i human odnos liječnika i svih koji su se skrbili o njihovu liječenju i zbrinjavanju. Mons. Batelja predočio je dokumente o posredovanju Caritasa pri prihvaćanju siročadi u mnogim obiteljima, kao i liječničke zapise i druge dokumente o smrti pojedine djece u zagrebačkim bolnicama, za koju se u drugim dokumentima lažno navodi da su ubijena u ustaškim logorima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODRŽAN 4.:BRUT - BARANJA RURAL TRAIL

Više od stotinu biciklista
pedaliralo je planinom

2

SPOMEN NA SUDIONIKE KRIŽNOG PUTA I MJEŠTANE NAŠIČKIH SELA

Komemoracija za nevine žrtve na gubilištu Crni potok

3

NA SREDIŠNJEM TRGU POSTROJILI SU SE ČLANOVI 30-AK BRANITELJSKIH UDRUGA

Održan četvrti Memorijal “Ivan Ćališ-Đeri”