Dome slatki dome
PERGOLE U VRTU

Savršeno mjesto za odmor na svježem zraku
Objavljeno 16. svibnja, 2024.
Pergole se postavljaju iznad kolnih prolaza, umjesto garaže, kao nadstrešnice
Pergole se grade i kao samostalni manji objekti u vrtu, i to na način da izgledaju kao vrtne kućice. Dobro odabranom kombinacijom možemo stvoriti privlačna intimna mjesta za boravak u vrtu, izdvojena iz cjeline. Možemo koristiti ukrasne penjačice po cijeloj površini pergole ili ostaviti dijelove konstrukcije otvorene.

Nosači


Pergole su konstrukcije samostalno podignute u vrtu ili ugrađene uz stambeni objekt kao njegov prirodni nastavak, kao dio općeg arhitektonskog rješenja. Pergole se postavljaju iznad kolnih prolaza, umjesto garaže, kao neka vrsta nadstrešnice, iznad mjesta za sjedenje i odmor u dvorištu, iznad mjesta za roštilj i sl. Oko konstrukcije pergole obično se sade različite penjačice ili povijuše, koje svojom težinom mogu prouzročiti njezino rušenje, te je stoga od presudne važnosti dobro utemeljiti konstrukciju. Vertikalni nosači pergole mogu biti izrađeni od armiranog betona, od metalnih cijevi ili profiliranog željeza, te od drvenih greda. Betonski se nosači koriste u slučajevima kada je pergola dio zgrade ili kada se naslanja na fasadu zgrade. Beton daje veliku stabilnost i otpornost na vremenske utjecaje kao što su opterećenja od vjetra ili snijega, ali zbog svog izgleda mora biti obrađen žbukom ili kamenom. Metalni nosači mogu biti od bešavnih cijevi ili od profiliranog željeza, obično pravokutnog profila.


Zaštita


Metalnu konstrukciju treba dobro zaštiti od djelovanja atmosferskih utjecaja uporabom vodootpornih lakova za metal u raznim bojama. Metalni nosači moraju biti čvrsto utemeljeni u betonski temelj. Oni dolaze u obzir samo kao nosači za ruže penjačice i nikako kao samostalni elementi u dvorištu.

Najljepši i najprirodniji su nosači od drvenih greda. Ovakva građa mora biti dobro obrađena bez neravnina i ostataka materijala od rezanja. Prigodom temeljenja drveni dio, koji ulazi u beton mora biti impregniran uporabom premaza od katrana ili odrađenim motornim uljem. Visina pergole mora iznositi najmanje 220 cm. Teren ispod pergole mora biti popločen nekim čvrstim materijalom.
Jasminka Knežević
Vodootporni lak
Drveni dijelovi pergola moraju biti zaštićeni od djelovanja sunca, vjetra i kiše premazivanjem zaštitnim sredstvom najmanje dva puta. Bilo koji vodootporni prozirni lak za drvo je isto tako dobra ideja. Poprečne letvice koje su dio pergole moraju biti u svim slučajevima izrađene od drvene građe, jer je ona najpogodnija za nosač nježnih grana povijuša i penjačica.

Možda ste propustili...

DIZAJN: VEZA S VANJSKIM PROSTOROM

Kreativne sobe s pogledom na van

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana