Mozaik
OKUPILI SE BROJNI TAMBURAŠI I FOLKLORAŠI

Trodnevna manifestacija u Kaptolu “Tambura za dušu”
Objavljeno 15. svibnja, 2024.
Odukom stručnog suda pobjedio je sastav Divne godine s pjesmom “Zašto se lažemo”
Trodnevna glazbena manifestacija "Tambura za dušu" u kaptolačkoj dvorani OŠ Vilima Korajca počela je 3. Međunarodnim festivalom tamburaških orkestara Tambura bez granica. Domaćin je Kaptolački orkestar, a uz njega priredbu su organizirali Općina Kaptol i TZ Zlatni Papuk uz pokroviteljstvo Požeško-slavonske županije.

Bilo je i kancona


Tijekom dvosatnog programa prve večeri Kaptolački tamburaški orkestar, kojim je dirigirala Ana Šmitpeter, predstavio se nizom odabranih skladbi, od onih klasične glazbe pa do slavonskih pjesama koje su otpjevali Tomislav Gašparović, David Ralašić i Luka Samardžić. Zatim su nastupili gosti iz Češke, izvodeći glazbu svoje zemlje na drevnim instrumentima, što je bilo zanimljivo zbog zvuka i starosnog sastava izvođača, a Vinički tamburaški orkestar pokazao je bogatstvo muziciranja i pjevanja, jer su izveli slavonsku pjesmu, ali i talijansku kanconu. Slovenci su izveli i popularnu pjesmu Dan ljubezni, koja je svojevremeno predstavljala bivšu državu na Euroviziji. Kvalitetom muziciranja dali su pečat Baranjci, uz koje je između ostalih zapjevao i Stjepan Mlikota Stjepko, poznati tamburaš i pjevač koji je u različitim kombinacijama pjevao na požeškom festivalu.

Festival je nastavljen sljedeće večeri festivalom "Zlatni glas Zlatne doline", koji se održava 49. put. Među 23 nove pjesme odukom stručnog suda pobjednici su zagrebački tamburaši Divne godine s ukrajinskom umjetnicom Mariannom Ilkiv, izvodeći pjesmu "Zašto se lažemo" autora Ivice Plivelića, pa su se plasirali na završnu večer požeških Zlatnih žica Slavonije i osvojili nagradu od 700 eura. Drugi je subotički solist Marko Križanović uz pratnju orkestra Misija iz Pečuha s pjesmom "Naša Noć" (glazba Stjepan Rudinski, tekst Đurđa Habel, aranžman Mark Jerant), a treći TS Ambar iz Novske s pjesmom "Moja ambare" autora Sebastijana Kovačevića, Dubravka Dodigovića, te Darija i Hrvoja Harkanovca. Drugoplasirani ide na polufinale požeškog festivala.

Publika je svojim glasovima prvu nagradu dala Požežaninu Luki Samardžiću, koji je uz pratnju Kaptolačkog tamburaškog orkestra pjevao skladbu "Nemoj ženo", za koju je glazbu i tekst napisao Domagoj Sarić te aranžman Dalibor Zavođa, drugu TS Oraji iz Razbojišta kraj Našica i skladbi "Idu dani" Viktora Čelanta, Mirka Benčića i Krunoslava Dražića, a treći je Ivan Petravić Iz Kutine izvodeći pjesmu "Zora je svanula", koju su zajedno skladali Petravić i Vedran Doležal.

Organizatori Zlatnog glasa Zlatne doline su Općina Kaptol, TZ Zlatni Papuk, Kaptolački tamburaški orkestar i KUD Ivo Čakalić, pratilo ga je više od 600 gledatelja, a dio izvođača pratio je festivalski orkestar kojega su činili profesori požeške Glazbene škole. Kraći koncert imao je đakovački sastav Slavonski dukati.

Narodne nošnje


Posljednja večer 3. kulturno-glazbene manifestacije "Tambura za dušu" pokazala je za svu raskoš i bogatstvo narodnih nošnji, napjeva i plesa. Domaćin programa smotre "Šokačko selo kolo vije" bilo je kulturno-umjetničko društvo Ivo Čakalić iz Kaptola, a još su nastupila društva Odvorci iz Grgurevića, Ravnica iz Starih Perkovaca i Vrbja (svi iz susjedne Brodsko-posavske županije) te Orljava iz Pleternice i Baranjski Šokci koji okupljaju stanovnike šest sela općine Draž.

- Smotra okuplja Slavoniju, slavonski ponos i inat, a pokazuje što društva prenose na naše nove generacije - istaknula je otvarajući priredbu požeško-slavonska županica Antonija Jozić. Svaka skupina nastupom je prikazala običaje svoga kraja u izvornim narodnim nošnjama, dokazujući tko zna koji put da drže do očuvanja baštine i tradicije. Domaćini KUD Ivo Čakalić izveli su običaj sijela pod nazivom "Zaigrajte moje noge bose k‘o i one što cipele nose", a predstavila se i njihova ženska pjevačka skupina. Voditeljica tog KUD-a je Vesna Valentić Berač, a glazbenog dijela Antonio Berač. Priredba je okončana zajedničkom izvedbom svih izvođača koji su otpjevali popularnu pjesmu "Slavonija, Srijem i Baranja".

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

NAJAVIO JE EUROPSKU I BRITANSKU TURNEJU

Baby Lasagna nastupa u 16 država

EKIPA FILMA “260 DANA” SE OD UTORKA NALAZI U OSIJEKU

Assante snima scene u Kazamatu

ZVIJEZDA POP-GLAZBE

Timberlake uhićen pijan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJPOPULARNIJA ŠVEDSKA GRUPA SVIH VREMENA

Bjorn iz ABBA-e: Naš bend ima tako glupo ime

2

DESTINACIJA DOBRE GLAZBE

Na Jarunu počinje
INmusic, trodnevna
svečanost rock glazbe

3

STIGLA VODA!

Turistima Capri opet dostupan