Svijet
IZVJEŠĆE VIJEĆU SIGURNOSTI UN-A O BIH

Schmidt: Dodikovi postupci ugrožavaju opstanak BiH
Objavljeno 15. svibnja, 2024.
Oštre kritike dobili su postupci vlasti RS-a, upozoreno i na probleme u Federaciji
Christian Schmidt, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, uputio je novo redovito izvješće Vijeću sigurnosti UN-a o stanju u toj zemlji, u kojemu je oštro kritizirao postupke vlasti Republike Srpske, ali i upozorio na probleme u Federaciji BiH, koji kompliciraju stanje i u tom entitetu.

Svi dosadašnji visoki predstavnici međunarodne zajednice za BiH imali su obvezu podnositi izvješća Vijeću sigurnosti UN-a svakih šest mjeseci kako bi to tijelo moglo donositi odgovarajuće odluke, a o najnovijem bi trebalo raspravljati na sjednici zakazanoj za srijedu u New Yorku. Na toj će sjednici biti i predsjedatelj Predsjedništva BiH Denis Bećirović, koji je najavio kako će i osobno upozoriti Vijeće sigurnosti na "ozbiljne i brutalne napade" na temeljne odredbe Daytonskog sporazuma.

Schmidt je na dužnosti visokog predstavnika od kolovoza 2021. godine. Zaključio je da je za cijelu državu pozitivno i važno to što je Europsko vijeće u ožujku odobrilo otvaranje pristupnih pregovora s EU-om, ali i upozorio kako su se od listopada 2023. dogodili "napadi bez presedana" na Daytonski sporazum i to kroz postupke vlasti bosanskih Srba koje predvodi Milorad Dodik. U izvješću na 40 stranica, čiji su sadržaj u utorak djelomice prenijeli lokalni mediji, Schmidt podsjeća na cijeli niz zakona protivnih Ustavu BiH koje Dodik nameće kroz parlament RS-a. Time, ističe, Dodik i suradnici "aktivno podrivaju državu i njezine institucije" jer im pokušavaju oduzeti ovlasti svojim interpretacijama Daytona, ugrožavaju neovisnost pravosuđa, napadaju instituciju visokog predstavnika i pokušavaju ograničiti prostor za djelovanje oporbe, ali i nevladina sektora i građanskih udruga kroz restriktivne zakone.

“Ako se ovi postupci nastave, to bi moglo dovesti do de facto, ako ne i de iure, raspada države BiH, što predsjednik RS-a Milorad Dodik stalno zagovara. To bi bio scenarij s ozbiljnim posljedicama", upozorio je Schmidt.

Igor Bošnjak
“NACIONALIZAM I POVIJESNI REVIZIONIZAM DOVODE U PITANJE ČINJENICE O RATU”
Schmidt je upozorio i na porast nacionalizma i povijesnog revizionizma kojim se dovode u pitanje činjenice o naravi posljednjeg rata u BiH, kao i na sve učestalije pritiske na povratnike, spominjući i napad na Hrvata Marka Mišića (68) koji je u listopadu 2023. pretučen kod Dervente te je umro u bolnici. Vlastima u Federaciji BiH uputio je kritiku zbog slabog rada parlamenta tog entiteta, kao i činjenice da zbog opstrukcija još nije imenovan sudac Ustavnog suda tog entiteta iz reda Hrvata. Napisao je i kako provedbu lokalnih izbora u listopadu smatra važnom pa je posegnuo za ovlastima koje ima i nametnuo tehničke izmjene izbornog zakona kako bi zaštitio integritet izbora. Ističe kako je to bila njegova reakcija nakon što domaći političari, unatoč opetovanim pozivima, nisu bili u stanju sami dogovoriti potrebne izmjene izbornih pravila.