Autoglas
OPASNOST NA CESTI

Jesmo li svjesni kakva krama se vozi na našim cestama?
Objavljeno 7. svibnja, 2024.
Dva su kamiona policajci isključili iz prometa zbog opasnih nedostataka
Ima li "krame" na hrvatskim cestama, vozila koja su po svim regulama već premašila kriterije za staro željezo? Naravno da ima, a rezultat nasumične provjere iznenadio je i prometne policajci PU osječko-baranjske. Bilo je tu svega, od kotača kamiona na kojima je nedostajalo doslovno pola gaznog sloja gume, korozije i rupa na metalnim dijelovima. Nakon viđenoga postavlja se pitanje kako je takvo vozilo uopće moglo proći tehnički pregled.

Akcija Policijske uprave osječko-baranjske, u suradnji s Centrom za vozila Hrvatske i Mobilnom stanicom za tehničke preglede vozila, bila je prošlog tjedna usmjerena na teretna vozila. Akcija koja je ciljala kamione i tegljače provedena je na autocesti A5. Policija bi tijekom vožnje na autocesti svjetlosnim signalima dala znak vozaču da ga slijedi do najbližeg odmorišta, gdje je potom obavljen pregled. I imali su što vidjeti. Kako stoji u priopćenju Policijske uprave osječko-baranjske, prošlog utorka obavljen je nadzor nad 11 teretnih vozila, na kojima je utvrđeno devet većih i dva opasna nedostatka. Zbog opasnih nedostataka na vozilima dva su vozila isključena iz prometa te su oduzete registracijske pločice.

Spomenuta su vozila fotografirana, a na priloženim fotografijama odmah se vidi kako je riječ o vozilima koja ne smiju u ovom stanju biti na cesti. Kotač na kojem nedostaju veliki dijelovi gaznog sloja gume opasnost je na cesti. Dovoljno je samo naglo kočenje ili nailazak na lokvu vode na kolotrazima, pa da vozač kamiona izgubi nadzor nad upravljačem i u nekontroliranom kretanju udari u vozilo ispred, pokraj sebe ili ono koje dolazi iz suprotnog smjera. Nerijetko ovakve nesreće završavaju smrću jednog od sudionika prometne nesreće.

Na drugoj fotografiji vidi se kako je u rubnom dijelu karoserije korozija napravila veliku rupu, pa je pravo čudo kako se konstrukcija kamiona držala kao cjelina. Također, upitna je bila i kvaliteta amortizera koji je doslovce bio omotam hrđom. Dva kamiona odmah su isključena iz prometa jer su postala opasnost na cesti. Kazne su upućene prema vozačima i vlasnicima vozila.

Milan Bugarić
KAZNILI GA ZBOG BUČNOG “AUSPUHA”
Iako je akcija bila usmjerena na kamione, u policijskoj evidenciji našao se i jedan vozač automobila. Nakon zaustavljanja automobila utvrđeno je izvanrednim tehničkim pregledom da je na vozilu obavljena preinaka koja nije odobrena i dopuštena. Vlasnik je na vozilo ugradio uređaj za pojačavanje zvuka ispušnog sustava. Sada ga čeka paprena novčana kazna.