Svijet
ZAOŠTRENI ODNOSI U BIH

Bećirović i Komšić u UN-u lobiraju za rezoluciju o Srebrenici, Dodik zove na miting
Objavljeno 17. travnja, 2024.

Predsjedatelj i član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović i Željko Komšić, stigli su u srijedu u New York kako bi u sjedištu Ujedinjenih naroda lobirali za prihvaćanje rezolucije kojom bi svjetska organizacija podsjetila na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine, čemu se oštro protivi Srbija.

Iz Predsjedništva BiH najavili su kako će Bećirović i Komšić razgovarati s predstavnicima država članica UN-a u sklopu nastojanja da se u Općoj skupštini osigura natpolovična potpora nužna za usvajanje rezolucije. Sama najava rezolucije prouzročila je nove napetosti u odnosima Sarajeva i Beograda, ali i unutar BiH. 

O nacrtu rezolucije, čiji su formalni predlagatelji Njemačka i Ruanda a sponzori petnaestak drugih država među kojima su i najutjecajnije zapadne zemlje poput SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Italije, raspravljat će seu srijedu u sjedištu UN-a iza zatvorenih vrata.

Formalno odlučivanje o njenom prihvaćanju trebalo bi uslijediti na zasjedanju Opće skupštine najavljenom za 2. svibnja.

Prema radnoj verziji rezolucije koja je dospjela do medija u BiH, u tom se dokumentu podsjeća na razmjere genocida u kojem su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ubili više od osam tisuća srebreničkih Bošnjaka i poziva se da 11. srpnja bude proglašen međunarodnim danom sjećanja na žrtve tog zločina kao i na privođenje pravdi preostalih počinitelja, te na sankcioniranje onih koji niječu genocid.

Misija BiH pri UN-u na čijem je čelu Zlatko Lagumdžija aktivno je uključena u pripreme za donošenje rezolucije, što je izazvalo ogorčenje čelnika bosanskih Srba predvođenih Miloradom Dodikom ali i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je najavio diplomatsku ofenzivu Beograda ne bi li uvjerio što je više moguće članica UN-a da ne glasaju za taj dokument.

Dodik je kazao kako bi usvajanje rezolucije bilo povodom da se Republika Srpska odvoji od BiH jer, po njegovim riječima, Srbi ne žele živjeti s Bošnjacima koji ih proglašavaju genocidnim narodom.

Rekao je to unatoč činjenici da se u tekstu rezolucije nigdje ne spominje kolektivna krivnja a ukazuje se samo na odgovornost pojedinaca koji su zločine i počinili.

"Kao prvo genocid se nije dogodio, da se dogodio ne bi stalno forsirali tu priču", izjavio je Dodik u utorak u Mostaru gdje je bo u društvu s Vučićem koji mu je pak pružio otvorenu potporu za sve što govori i radi.

Vučić se pri tom svađao s novinarima koji su ga podsjetili kako je Međunarodni sud pravde (ICJ) još 2007. godine označio Srbiju odgovornom jer nije osigurala kažnjavanje počinitelja genocida s obzirom na efektivnu kontrolu koju je 1995. godine imala nad vojskom bosanskih Srba.

Dodik i njegova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pozvali su svoje simpatizere da se u četvrtak navečer okupe u Banjoj Luci na "narodnom mitingu" kako bi prosvjedovali protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici.

Iz oporbe su taj poziv odbili označivši ga još jednom manipulacijom režima.

"Ne pada mi na pamet da idem na takav skup i da se odazivam na poziv čovjeka (Dodika) koji je rekao da se u Srebrenici dogodio genocid i da je to nesporna pravna činjenica", izjavio je predsjednik kluba zastupnika oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS Vukota Govedarica.

Time je aludirao na Dodikovu izjavu iz 2007. godine kada je on u jednom intervjuu kazao kako savršeno dobro zna da je u Srebrenici počinjen genocid. H

Možda ste propustili...

IZVJEŠĆE VIJEĆU SIGURNOSTI UN-A O BIH

Schmidt: Dodikovi postupci ugrožavaju opstanak BiH

SUĐENJE ZA MASAKR U ŠKOLI "RIBNIKA"

Majka dječaka ubojice negirala krivicu

VRLO JE VJEROJATNO DA ĆE SAD OPET ULOŽITI VETO

Opća skupština UN-a podržala palestinsko članstvo, Hrvatska suzdržana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana